Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boštjan Lesjak iz Kijeva: Odpirajo se trgovine in restavracije

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 05. 2022 / 09:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boštjan Lesjak iz Kijeva: Odpirajo se trgovine in restavracije
Boštjan Lesjak je v Kijev prispel 27. marca. FOTO: Osebni arhiv

Boštjan Lesjak iz Kijeva: Odpirajo se trgovine in restavracije

Dober mesec potem, ko je Slovenija kot prva tuja država vrnila svojega predstavnika v Kijev, se v ukrajinsko prestolnico vrača vse več tujih diplomatov. Začasni odpravnik iz Slovenije Boštjan Lesjak je za spletno Družino ocenil, da je to vsekakor jasen znak o pravilni odločitvi slovenske zunanje politike.

Po ruski invaziji na Ukrajino so Kijev zapustili praktično vsi tuji diplomati, od veleposlanikov sta ostala zgolj apostolski nuncij in poljski veleposlanik. Prva država, ki je po dobrem mesecu vojne v ukrajinsko prestolnico vrnila svojega predstavnika, je bila Slovenija.

Slovenija orala ledino, Ukrajinci hvaležni

»Ponovno odprtje slovenskega veleposlaništva v Kijevu je zelo odmevalo v tukajšnjih krogih, tako političnih in diplomatskih kot medijskih. Vsi sogovorniki so se zahvalili za izrečeno podporo in dejanja Vlade Republike Slovenije in še posebej njenega predsednika Janeza Janše, ki je v najtežjih časih kot prvi obiskal Kijev,« je za spletno Družino pojasnil Boštjan Lesjak, začasni odpravnik poslov Republike Slovenije v Kijevu.

»Da je bila odločitev o vrnitvi diplomatskega predstavnika v teh težkih časih v Kijev pravilna, nakazuje vrsta visokih obiskov iz mednarodne skupnosti in vračanje njihovih predstavništev v Kijev. Ob prihodu 27. marca sta bila tu samo poljski veleposlanik in veleposlanik pri Svetem sedežu,« pravi Lesjak.

V ponedeljek se je v Kijev tako vrnil danski diplomat, pred tem so svoje predstavnike tja poslale številne države, med drugim Velika Britanija, Nizozemska, Litva, Turčija, postopno vrnitev diplomatov je napovedal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Boštjan Lesjak je kot prvi tuji predstavnik obiskal Irpin in Bučo. Na fotografiji v kraju Buča. FOTO: Osebni arhiv

Odpirajo se trgovine, restavracije, popravljajo infrastrukturo

Boštjan Lesjak opisuje, da se v Kijev počasi vrača življenje, »umaknili so določene barikade in nadzorne točke, popravljajo poškodovano infrastrukturo, odpirajo se trgovine in restavracije, izboljšuje se oskrba. Da je v še vedno vojna, nas opominjajo alarmi za zračne napade in še vedno napadi z raketami na mesto in okolico.« Kot je dejal, so zadnji napad doživeli v petek, 29. aprila zvečer, približno 2,5 kilometra severovzhodno od stavbe veleposlaništva.

Težko je ostati ravnodušen, ko na lastne oči vidiš zločine in pobite nedolžne prebivalce.

Boštjan Lesjak je tudi kot prvi tuji predstavnik obiskal Irpin in Bučo ter se na licu mesta seznanil z grozotami vojne in trpljenjem civilnega prebivalstva. »Težko je ostati ravnodušen, ko na lastne oči vidiš zločine in pobite nedolžne prebivalce, katerih svojci ob masovnem grobišču čakajo, da jih prepoznajo. Vsekakor bo za te zločine nujna mednarodna preiskava, ki bo ugotovila kriva in odgovornega za to.«

Ob tem še dodaja, da se ukrajinske oblasti vsakodnevno zahvaljujejo za vso pomoč, ki jo je poslala slovenska vlada, njeni prebivalci in humanitarne organizacije.

Ukrajina je lahko pomemben gospodarski partner

Po dobrem mesecu opravljanja službe začasnega odpravnika poslov Boštjan Lesjak ocenjuje, da ponovna vzpostavitev diplomatskega urada pomeni predvsem mednarodno prepoznavnost Slovenije, ki je na mednarodnem parketu orala ledino.

»Obisk predsednika vlade Janeza Janše skupaj s poljskim in češkim premierjem je bil ključen v tej vojni in je spodbudil mednarodno javnost, da je sprejela ustrezne ukrepe za pomoč Ukrajini in uvedbo sankcij proti Rusiji, ki je to vojno začela,« je dejal Lesjak in ocenil, da je ta »gesta utrdila odnose med Slovenijo in Ukrajino, ki ni le največja evropska država, temveč je lahko zelo pomemben gospodarski partner v prihodnosti. Ukrajina je žitnica Evrope in bogata z naravnimi viri, prav tako pa je priložnost za povojno sodelovanje slovenskih podjetij pri obnovi in investicijah. Ne nazadnje je največja pridelovalka sončničnega olja na svetu.«

Trenutno najpomembnejša vojaška pomoč

Dotaknil se je tudi slovenske podpore vključevanju Ukrajine v evroatlantske povezave in priključitvi Evropski unije. »Ukrajina je že vrnila vprašalnik za njeno članstvo v EU in pričakuje začetek aktivnih pogajanj.« 

Sicer Lesjak navaja, da je trenutno za Ukrajino najbolj pomembna in ključna vojaška pomoč zahodnih držav - tako za uspešen boj proti agresorju in končno zmago v tej vojni. 

»Ukrajinska stran pozdravlja sprejetje in v nadaljevanju tudi dosledno izvrševanje sprejetih omejevalnih ukrepov proti Rusiji, ki jih je sprejela EU. Kot začasni odpravnik poslov imam dnevne stike z ukrajinskimi političnimi in obrambno-varnostnimi strukturami, ki nam zagotavljajo varnost in nemoteno delovanje v Kijevu. Slovensko veleposlaništvu 24 ur dnevno v Kijevu varujejo pripadniki ukrajinske Nacionalne garde.«

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh