Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: V Kijevu spet plapola slovenska zastava

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 31. 03. 2022 / 12:38
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 20:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: V Kijevu spet plapola slovenska zastava
36. dan vojne v Ukrajini. V Kijevu spet zaplapolala slovenska zastava. FOTO: MFA Slovenija/Twitter

Vojna v Ukrajini: V Kijevu spet plapola slovenska zastava

Potem ko je začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak v sredo za Odmeve dejal, da so v Kijevu z droga motrali sneti slovensko zastavo, je ta v četrtek spet zaplapolala pred slovenskim predstavništvom v ukrajinski prestolnici. V državi so se danes nadaljevali spopadi ruskih in ukrajinskih sil, iz več obleganih mest pa so reševali civiliste.

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja v Mariupolu je ukrajinska vlada v to oblegano pristaniško mesto na jugovzhodu države za evakuacijo civilistov poslala 45 avtobusov.

Delamo vse, kar je v naši moči, da bi civilistom omogočili odhod iz obleganega mesta, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. »Nocoj nas je Mednarodni odbor Rdečega križa obvestil, da je Rusija pripravljena odpreti humanitarni koridor iz Mariupola do Zaporožja prek pristanišča Berdjansk, ki ga nadzoruje Rusija,« je sporočila sinoči sporočila. 


To mesto je od začetka marca obkoljeno z ruskimi vojaki, po ukrajinskih informacijah je tam še več kot sto tisoč ljudi.Mesto je imelo pred vojno skoraj 440 tisoč prebivalcev.

Humanitarne koridorje so zagotovili tudi iz mest Melitopolj in Enerhodar v regiji Zaporožje, ki ju prav tako zasedajo ruske enote. Evakuacijskim kolonam se lahko pridružijo ljudje z osebnimi avtomobili, tuje medije povzema STA.

Irpin, Kijev, Černigiv še naprej tarče obstreljevanja

Krvavo nasilje po državi se sicer nadaljuje, med drugim v mestih Irpin pri Kijevu in Černigiv ter na vzhodu v Donbasu, poroča STA.  O večjih premikih na frontah sicer ni informacij. Ukrajinska stran je ponoči med drugim sporočila, da je bilo v ruskem bombardiranju v milijonskem Dnepru na jugovzhodu Ukrajine, od koder o večjih napadih doslej niso pogosto poročali, uničeno polno skladišče nafte. V bližnjem mestu Novomoskovsk pa naj bi raketa včeraj uničila neko tovarno. 

Zelenski: Pripravljamo se na novo rusko ofenzivo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v najnovejšem nagovoru sodržavljanom opozoril, da se pripravljajo na novo rusko ofenzivo na vzhodu, poorča STA. 

»Prihaja do kopičenja ruskih sil za nove napade v Donbasu. In na to se pripravljamo,« je sporočil in izrazil dvom v ruske izjave na pogajanjih v Turčiji o omejitvi vojaških aktivnosti na območju Kijeva in Černigiva. Premiki manjšega dela ruskih sil s tega območja so po njegovem posledica uspeha ukrajinskih sil in ne obljubljeni umik. »Nikomur ne verjamemo,« je bil jasen. »Ničemur se ne bomo odpovedali. In borili se bomo za vsak meter svoje zemlje, za vsakega človeka.« 

Pogajanja med delegacijama naj bi se jutri nadaljevala prek spleta. Da pogajanja še niso prinesla posebnega napredka so včeraj ocenili tudi v Kremlju. Hkrati so dejali, da še ni pogojev za srečanje Zelenskega in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Velika Britanija napovedala sankcije proti ruskim državnim medijem

Velika Britanija je danes napovedala nove sankcije proti ruskim »propagandistom«, vključno z znanim televizijskim voditeljem, in dvema medijema, financirana s strani Kremlja, ki sta obtožena širjenja laži in zavajanja glede invazije v Ukrajini. 

Najnovejši paket novih 14. sankcij sledi vrsti že vzpostavljenih sankcij proti več kot 1.000 ruskim in beloruskim posameznikom in subjektom kot odziv na vojno, ki jo je Moskva sprožila v svoji zahodni sosedi.

Ruske sile v Ukrajini se ne umikajo, ampak premeščajo

Ruske sile v Ukrajini se ne umikajo, ampak premeščajo, kažejo obveščevalni podatki zveze Nato, je danes povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Dodal je, da pričakujejo dodatne ruske ofenzive.

»Naši obveščevalni podatki kažejo, da se ruske sile ne umikajo, ampak premeščajo,« je Stoltenberg povedal glede napovedi zmanjšanja ruske prisotnosti v okolici Kijeva in severa Ukrajine. Poudaril je, da je ruska stran že v preteklosti večkrat lagala o tem, kaj namerava storiti.

Rusija vpoklicala 134.500 nabornikov

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim je v okviru vsakoletnega spomladanskega nabora v vojsko odredil 134.500 novih nabornikov, vendar je obrambno ministrstvo sporočilo, da vpoklic ni povezan z vojno v Ukrajini. Odlok je bil podpisan pet tednov po začetku invazije, ki je naletela na silovit odpor.

Ameriški in britanski obveščevalci menijo, da svetovalci Putina zavajajo 

Ameriški obveščevalci imajo informacije o tem, da svetovalci ruskega predsednika Vladimirja Putina zavajajo glede poteka vojne v Ukrajini in glede posledic sankcij proti Rusiji, ker mu ne upajo povedati resnice, je v sredo povedala direktorica za komunikacije pri Beli hiši Kate Bedingfield. Podobno ocenjujejo tudi britanski obveščevalci.

Pred veleposlaništvom v Kijevu znova plapola slovenska zastava

Ukrajinski varnostni organi so v Kijevu okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva, zato je danes začasni odpravnik poslov Boštjan Lesjak vrnil slovensko zastavo na drog pred stavbo veleposlaništva, kjer bo tudi ostala, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

V torek, 29. marca, sta se v Kijevu srečala Visvaldas Kulbokas in Boštjan Lesjak.

Evropski kupci plina od aprila potrebujejo račun v rubljih

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da morajo »neprijateljske« države, kamor spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, preko katerega bodo od 1. aprila plačevale za dobave plina. Nemški kancler Olaf Scholz je ob tem znova zatrdil, da bodo Zahodne države plin še naprej plačevale v evrih in dolarjih.

Zelenski nagovoril avstralski, nizozemski in belgijski parlament

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nagovoril avstralske, nizozemske in belgijske poslance. Nizozemsko je pozval, naj bojkotirajo ruski izvoz energije, v nagovoru avstralskega parlamenta je dejal, da so za povečanje pritiska na Rusijo potrebne nove strožje sankcije, Belgijo pa je obtožil trgovanja z diamanti iz Rusije.

Rusija prepovedala vstop v državo vodilnim v EU

Rusija namerava na seznam oseb, ki nimajo dovoljenja vstopa v Rusijo, dodati tudi vodilne politike Evropske unije in držav članic, s čimer se odzivajo na sankcije EU proti Rusiji, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. 

»Omejitve veljajo za vodstvo Evropske unije, skupaj s številnimi evropskimi komisarji in vodjami vojaških struktur EU, kot tudi večino članov Evropskega parlamenta, ki spodbujajo protirusko politiko,« so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ruske sile naj bi se začele umikati z območja Černobila

Ruske sile naj bi se po navedbah ukrajinskega jedrskega koncerna Energoatom začele umikati z območja nuklearke Černobil in mesta Slavutič. Ruski vojaki so se odpeljali v smeri Belorusije. O umiku ruskih sil so davi obvestili tudi zaposlene v nedelujoči jedrski elektrarni. V Černobilu naj bi sicer ostalo manjše število Rusov. 


 

Nalaganje
Nazaj na vrh