Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Putin in Macron o humanitarnih razmerah in ruskem plinu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 29. 03. 2022 / 08:56
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Putin in Macron o humanitarnih razmerah in ruskem plinu
33. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Tamino Petelinšek

Vojna v Ukrajini: Putin in Macron o humanitarnih razmerah in ruskem plinu

Razmere v Ukrajini kljub nekaj ukrajinskim vojaškim zmagam ostajajo napete, je v nočnem nagovoru prek omrežja Telegram dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruska ofenziva naj bi sicer nekoliko zastala, s se spopadi po celotni državi nadaljujejo. V Istanbulu se medtem ponovno sestajajo ruski in ukrajinski pogajalci.

Ukrajinske obrambne sile so odbile napade in ruske enote pregnale iz mesta Irpin blizu Kijeva. Kljub temu ruska vojska ohranja nadzor nad območjem severno od prestolnice, kjer imajo še dovolj zalog in vojaških enot, je povedal Zelenski. 

Spopadi na tem območju in tudi v drugih delih države se nadaljujejo. Razmere po besedah Zelenskega ostajajo zelo težke v okolici mest Černigiv, Sumi in Harkov, pa tudi v regiji Donbas in na jugu Ukrajine, poroča STA. Ponovno je pozval k strožjim sankcijam proti Rusiji. 

V Mariupolu pokopali že pet tisoč ljudi

Ukrajinske sile so ponoči poskušale odbiti ruske napade tudi v regiji Lugansk na vzhodu, vključno z okolico mest Rubižne, Liščansk in Popasna. Poročajo tudi, da so uspešno ustavili napredovanje ruske vojske v regiji okoli mesta Černigiv na severu države, prav tako še vedno branijo mesto Mariupol.

Tam so po besedah visoke ukrajinske uradnice pokopali že najmanj pet tisoč ljudi, a da jih je morda umrlo celo deset tisoč. S tem je potrdila najbolj črne scenarije o opustošenju mesta.

Ruske sile so medtem včeraj napadle še eno skladišče z gorivom v severozahodni Ukrajini, izvedle so tudi raketni napad na mesto Ljubotin v regiji okoli mesta Harkov, v Harkovu pa je bil v obstreljevanju poškodovan tudi objekt za jedrske raziskave. 

Zahodne sile: Zabeležili dokaze o vojnih zločinih

Ker je ruska ofenziva na tleh nekoliko zastala, število žrtev pa je zraslo, se zdi, da se Moskva poslužuje vse bolj brutalnih taktik, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahodne sile trdijo, da so zabeležile dokaze o vojnih zločinih, ki jih že preiskuje tudi Mednarodno kazensko sodišče.

Poziv državljanom, naj se ne pridružijo boju v Ukrajini

Sedem držav članic EU je svoje državljane pozvalo, naj se ne pridružijo boju proti ruskim silam v Ukrajini. Poziv so izdali pravosodni ministri Francije, Nemčije, Nizozemske, Španije, Italije, Luksemburga in Belgije. Zelenski je namreč že pred časom odprto povabil vse tujce v državo, ki so pripravljeni pomagati v boju proti ruskim vojakom. Po podatkih ukrajinskih oblasti se je do 6. marca na poziv odzvalo okoli 20 tisoč ljudi.

Moskva: Rusija pri dobavi plina ne bo »dobrodelna« 

Moskva se ne namerava ukvarjati z dobrodelnostjo in brezplačno zagotavljati plina Evropi, če države članice EU zanj ne bodo želele plačevati v rubljih, je danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in se tako odzval na sporočilo skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7, da je ta ruska zahteva nesprejemljiva. »Če ne bo plačila, ne bo plina,« je besede Peskova povzela ruska tiskovna agencija Tass. »Ne vem, kaj se bo zgodilo, če bodo države EU zavrnile plačilo v rubljih. Takoj, ko bomo prejeli njihovo končno odločitev, bomo videli, kaj je mogoče storiti. Zagotovo pa se ne bomo ukvarjali z dobrodelnostjo in plina v Zahodno Evropo pošiljali brezplačno.«

Abramovič in ukrajinski pogajalci domnevno tarče zastrupitve

Ruski milijarder Roman Abramovič je v začetku meseca utrpel simptome domnevne zastrupitve, ko je pomagal pri mirovnih pogajanjih med Ukrajino in Rusijo na ukrajinsko-beloruski meji. Zdravstveno stanje Abramoviča in drugih pogajalcev se je medtem izboljšalo, njihova življenja niso ogrožena, poročajo tuji mediji.

V ruskem napadu v Mikolajivu ubitih najmanj sedem ljudi

Ruska raketa je zadela stavbo v pristaniškem mestu Mikolajiv na jugu Ukrajine, je sporočil regionalni guverner Vitalij Kim. Oblasti so potrdile, da je bilo v napadu, ki je porušil osrednji del stavbe, ubitih vsaj sedem ljudi, 22 pa je bilo ranjenih. Napadi na Mikolajiv se sicer vrstijo že več tednov. Guverner Kim je objavil tudi fotografijo, na kateri je dobro viden krater v večnadstropni stavbi, ki ga je za seboj pustila raketa. »Polovica stavbe je popolnoma uničena,« je dejal Kim. »Kar zadeva ljudi in žrtve, smo vsi v Božjih rokah in večina je čudežno pobegnila, ne vem kako. Zdaj ostaja ujetih še nekaj civilistov, za katere upamo, da jih bomo izvlekli iz ruševin.«

Kar zadeva preživele in žrtve, smo vsi v Božjih rokah. (Vitalij Kim)

Ukrajina znova odprla humanitarne koridorje

Ukrajina je danes sporočila, da je ponovno odprla humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov z območij spopadov. Do odprtja koridorjev prihaja dan po premoru zaradi domnevnih poročil o možnih ruskih napadih. Odprli naj bi tri koridorje, med drugim iz Mariupolja. Ukrajino je medtem po podatkih ZN zapustilo že 3,9 milijona ljudi.

Iz Ukrajine je do sedaj zbežalo že skoraj štiri milijone ljudi.

Možno srečanje Zelenskega in Putina

Rusija bo v Ukrajini drastično zmanjšala svojo vojaško aktivnost v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, so po današnjih rusko-ukrajinskih pogajanjih v Istanbulu sporočili na ruski strani. Na ukrajinski so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega

Nov krog pogovorov med državama je danes potekal v istanbulski palači Dolmabahče, pogajalce je na dopoldanskem začetku pozdravil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Zelenski napade na Mariupolj označil za zločin proti človeštvu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prek videopovezave nagovoril danski parlament in dejal, da »početje ruske vojske v Mariupolju predstavlja zločin proti človeštvu«. Ruske sile je obtožil obstreljevanja zaklonišč, čeprav naj bi vedeli, da se v njih skrivajo civilisti.

Zelenski je v zadnjih tednih nagovoril več zakonodajnih teles, med drugim bundestag v Berlinu, ameriški kongres in Evropski parlament, v sredo pa naj bi nagovoril še norveški parlament.

Dialog med Rusijo in ZDA kljub Bidnovim izjavam potreben

V Kremlju kljub nedavnim nesoglasjem med Washingtonom in Moskvo zaradi izjav ameriškega predsednika Joeja Bidna menijo, da je dialog med Rusijo in ZDA potreben. Biden, ki je Moskvo razburil z izjavami o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, se bo o ruski invaziji na Ukrajino danes po telefonu pogovarjal z več evropskimi voditelji.

Nizozemska, Belgija in Irska izgnale ruske diplomate

Nizozemska, Belgija in Irska so zadnje v nizu držav, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov zaradi njihovih dejavnosti, ki niso v skladu z diplomatskimi standardi. Ruski diplomati naj bi delovali kot vohuni. Moskva pa je danes v povračilo za izgon njenih diplomatov iz baltskih držav izgnala deset diplomatov teh držav.

Poklukar: Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov

Slovenija lahko po besedah ministra Poklukarja sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov, ki so v državah članicah EU, ki mejijo na Ukrajino. Zmogljivosti so na voljo v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter celjski bolnišnici, je pojasnil v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Minister je dejal še, da je na današnjem zasedanju podprl predlog Poljske in še več drugih držav za vzpostavitev posebnega mehanizma za financiranje zdravljenja ukrajinskih bolnikov. Poljska jih namreč gosti skoraj 2000, kar predstavlja pomembne finančne posledice. 

Putin z Macronom o humanitarnih razmerah v Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je francoskega kolega Emmanuela Macrona danes seznanil z ukrepi ruske vojske za zagotavljanje humanitarne pomoči in varno evakuacijo civilistov v Ukrajini, tudi iz Mariupolja, ki ga oblegajo ruske sile. Pri tem je dejal, da morajo ukrajinski »nacionalisti« v Mariupolju odložiti orožje.

»Poudarjeno je bilo, da se morajo ukrajinski nacionalistični militanti za rešitev težke humanitarne situacije v tem mestu nehati upirati in odložiti orožje,« so zapisali v sporočilu, ki ga povzemajo tuji mediji. Putin in Macron sta se sicer od začetka ruske invazije na Ukrajino večkrat slišala po telefonu, nazadnje prejšnji torek.


Nalaganje
Nazaj na vrh