Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Posledice čuti tudi sosednja Poljska

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 03. 2022 / 08:34
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2022 / 18:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Posledice čuti tudi sosednja Poljska
Kljub vojnim grozotam se širi dobrodelnost. FOTO: Arhiv Slovenske Karitas

Vojna v Ukrajini: Posledice čuti tudi sosednja Poljska

Vojna v Ukrajini poteka že več kot mesec dni.

»Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Rusijo,« je včeraj na obisku na Poljskem dejal ameriški predsednik Joe Biden. Vojna, ki jo je sprožila, je po njegovem prepričanju strateška napaka za Rusijo, njen predsednik Vladimir Putin pa ne more ostati na oblasti. »Stojimo vam ob strani,« je v osrednjem govoru v okviru obiska Ukrajincem zatrdil Biden.

Ukrajincem je zagotovil podporo, nagovoril pa jih je tudi z besedami pokojnega papeža Janeza Pavla II: »Ne bojte se.« 

Biden je Varšavo obiskal mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, o kateri se je v četrtek in petek v Bruslju pogovarjal že z voditelji držav Nata in EU. V petek je obiskal tudi ukrajinske begunce blizu meje z Ukrajino.

Poljska se zaradi vojne v Ukrajini sooča s pomanjkanjem delovne sile

Na Poljskem je imelo pred vojno v Ukrajini po uradnih podatkih dovoljenje za prebivanje prek 300.000 Ukrajincev, po neuradnih podatkih pa naj bi jih v državi delalo celo okoli 1,5 milijona. Ker so se moški zaradi vojne vrnili v Ukrajino, so nekateri sektorji na Poljskem ostali brez delovne sile, poročajo tuji mediji.

»Ukrajinski prebivalci, moški, so zapustili delovna mesta na Poljskem in odšli branit domovino. Delodajalci poročajo, da imajo nekateri sektorji precej težav zaradi izgube delovne sile,« je dejala poljska ministrica za družino in socialne zadeve Marlena Malag.

Poljska je sicer od začetka vojne sprejela več kot 2,2 milijona beguncev, pri čemer pa gre večinoma za ženske, otroke in starejše. 

Zelenski ponovil poziv Poljski, naj pošlje tanke in letala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval Poljsko, naj Ukrajini na pomoč za soočanje z rusko agresijo pošlje bojna letala in tanke. Na videokonferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je opozoril, da bo ruska vojska ogrozila tudi sosede Ukrajine, ki so članice Nata.

Če partnerji Ukrajine ne bodo pomagali s tanki in letali, »potem obstaja velika nevarnost, da bo ruska vojska z raketami ogrozila ne le ozemlja naših sosed – Poljske, Slovaške, Madžarske, Romunije in baltskih držav, ampak bo to predstavljalo splošno vojaško grožnjo,« je pozno v soboto na svoji spletni strani sporočil Zelenski.

K obnovi gledališča v Mariupolju prispevala tudi Fundacija Rudi Šeligo

Fundacija Rudi Šeligo je v okviru svoje mednarodne dejavnosti pristopila k pomoči za obnovo porušenega gledališča v ukrajinskem mestu Mariupolj. Sledila je apelu italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija, ki je po uničenju gledališča sporočil, da je italijanska vlada odobrila njegov predlog, da Ukrajini ponudijo sredstva za obnovo.

Ukrajina lahko v procesu približevanja EU računa na Evropski parlament

»Nobenega dvoma ne sme biti glede evropske prihodnosti Ukrajine in ta lahko v procesu približevanju EU računa na podporo Evropskega parlamenta,« je v pogovoru za STA dejala njegova predsednica Roberta Metsola, ki je izpostavila pomembno vlogo Slovenije pri tej razpravi. Izrazila je tudi odločno podporo vladavini prava v EU.

Izredne razmere v Černigivu

V Černigivu na severu Ukrajine, ki ga oblega ruska vojska, so ostali brez hrane, vode, elektrike in gretja, je danes sporočil visok predstavnik regionalnih oblasti Vjačeslav Čaus. Le oskrba s plinom še nekako deluje, sicer pa je infrastruktura v mestu zaradi bojev povsem uničena.

Černigiv leži na pomembni poti severno od Kijeva proti beloruskemu mestu Gomel. Ruske sile so mesto praktično povsem obkolile in preprečujejo njegovo oskrbo ter umik civilistov. Na težke razmere in uničenje v mestu je v soboto že opozoril tudi župan Vladislav Atrošenko. »Mesto je povsem uničeno,« je dejal. Po njegovih navedbah je bilo ubitih več kot 200 ljudi. Polovica prebivalcev tega mesta, ki je imelo pred vojno okoli 285.000 prebivalcev, pa je pobegnilo. 

ZDA si ne prizadevajo za spremembo režima v Rusiji

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Izraelu dejal, da si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima v Rusiji ali kjerkoli drugje, kar bi bilo to morda razbrati iz sobotnih besed ameriškega predsednika Joeja Bidna. Ko so Bidnove besede odmevale po svetu, je Bela hiša poskušala pojasniti, da predsednikove besede niso bile neposreden poziv k Putinovemu strmoglavljenju. Blinken je danes dejal, da »Putin ne more izvajati agresije proti Ukrajini ali komur koli drugemu«. 

Ukrajina evropskim državam ponudila v uporabo skladišča plina

Ukrajina je evropskim državam ponudila svoja podzemna skladišča za shranjevanje zemeljskega plina, da bi si lahko nakopičile strateško rezervo goriva, medtem ko si prizadevajo zmanjšati uvoz iz Rusije. Ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko je poudaril, da Ukrajina ostaja zanesljiva partnerica Evrope na področju energetske varnosti.

Ruske sile dopolnjujejo enote za nadomestitev izgub

Ruske sile v Ukrajini izvajajo dopolnjevanje enot, da bi nadomestili velike izgube v bojih, so danes sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske. Veliko ruskih vojakov, ki so nameščeni v Belorusiji, se zato premikajo proti Ukrajini, navajajo. Ruska vojska v Ukrajini se sooča s pomanjkanjem hrane, goriva in streliva. Poleg tega morajo z bojišč umakniti ranjene in obolele vojake, za kar naj bi poskrbeli rezervni vojaki iz Belorusije. 

Ruska vojska trdi, da je v Lvovu uničila skladišče goriva

Ruske oborožene sile so v soboto med obstreljevanjem zahodnega ukrajinskega mesta Lvov uničile veliko skladišče goriva, ki je oskrbovalo ukrajinsko vojsko na zahodu države in v bližini Kijeva, je danes po poročanju tujih medijev v Moskvi zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Rakete, izstreljene z letal in vojaških ladij, so uničile več vojaških objektov na območju Lvova in Kijeva, je še dejal Konašenkov.


Nalaganje
Nazaj na vrh