Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič 2023 v Dolini pri Trstu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 12. 2023 / 11:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božič 2023 v Dolini pri Trstu
Devetmetrsko božično jelko so pripeljali iz Varaždina. FOTO: arhiv župnije Dolina

Božič 2023 v Dolini pri Trstu

V župniji Dolina pri Trstu tudi ob letošnjem božiču prirejajo številne bogoslužne in druge dogodke, s katerimi želijo obeležiti praznik Gospodovega rojstva.

Božične slovesnosti bo letos vodil upokojeni tržaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi, ki ga bodo slovesno sprejeli v župnijski cerkvi sv. Urha. Nadškof Crepaldi bo božične praznike preživel v Dolini, saj ima prav posebno vez s tamkajšnjo župnijsko skupnostjo . Tam bo obhajal bogoslužje svetega večera in slovesno sveto mašo na božični dan. Kot sporočajo iz župnije Dolina, bodo vsi obredi dvojezični, da bodo vsi verniki lahko sodelovali in molili v svojem jeziku.

Slovesnost božičnega večera se bo začela ob 23.45 z baklado, ki bo krenila od dolinskega glavnega trga Gorica do župnijske cerkve. Bakle bodo prižgane z lučjo miru iz Betlehema, ki so jo v Dolino prinesli dolinski skavti. Obredu bo sledilo druženje na cerkvenem dvorišču ob toplem čaju, kuhanem vinu in sladicah.

Slovesno bogoslužje na božični dan bodo v Dolini obhajali ob 11. uri, k sveti maši pa so posebej povabljeni vsi vaščani Doline. Bogoslužno slovesnost bo spremljal dolinski župnijski pevski zbor z orglami. Med darovanjem bodo obnovili starodavni obred daritve, pri katerem morajo verniki po krajevnem obredu v procesiji iti za glavni oltar župnijske cerkve.

Božična Dolina

Okoli dolinske cerkve, ki jo obdaja čudovito cerkveno dvorišče, je na pobudo župana mestne občine Trst Roberta Dipiazze tržaška občinska uprava postavila čudovito devetmetrsko božično jelko iz Varaždina. Drevo je podarila Občina Trst, da bi utrdila prijateljstvo in sodelovanje med Občino in župnijo Dolina ter dala otipljivo znamenje praznovanja božiča tudi v Dolini.

Drevo je podarila Občina Trst, da bi utrdila prijateljstvo in sodelovanje med Občino in župnijo Dolina. FOTO: arhiv župnije Dolina

Pod drevesom so postavljene jaslice v naravni velikosti, ki predstavljajo reprodukcijo jaslic tirolskega avtorja Josefa Romeda Krammerja iz leta 1783, razstavljenih v muzeju Brixenških knezoškofov, kot je po navedbah župnije Dolina pojasnil uradni predstavnik dolinske župnije škofov vikar msgr. Ettore Malnati. Znotraj cerkve sv. Urha si bo mogoče ogledati umetniške jaslice, ki so jih postavili prostovoljci dolinskega jasličarskega društva »Sankt Ulrich«.

Mogočni zvonik dolinske župnijske cerkve je še danes edini zvonik v Italiji in Evropi z zaseženimi zgodovinskimi zvonovi.

Božič še vedno brez zvonov

Mogočni zvonik dolinske župnijske cerkve je še danes edini zvonik v Italiji in Evropi z zaseženimi zgodovinskimi zvonovi in zato tudi ob letošnjem božiču ti ne bodo mogli oznanjati sporočila miru ob rojstvu Odrešenika.

Odpovedan bo tudi težko pričakovani nastop kamnogoriških pritrkovalcev na dolinskem zvoniku in s tem prekinjena starodavna tradicija, ki je izraz tega območja in ki predstavlja versko svobodo. Kljub 600 podpisom krajanov Doline za vrnitev zvonov je bilo nekaj desetin podpisov dovolj, da so dolinske zvonove po krivici zasegli. Zvonovi ne bodo mogli pozdraviti niti prihoda nadškofa Crepaldija na božično praznovanje.

V začetku januarja vabljeni na tri koncerte za vse ljubitelje božične glasbe!

Božični koncerti

Župnija Dolina v sodelovanju s krajevnimi društvi, Kulturnim društvom Nova Dolina, Krajevnim združenjem Dolina, Srednjeevropskim centrom za zgodovino in kulturo Josip Pangerc, Zgodovinskim arhivom Dolina in Kulturnim društvom Johannes von Raunach iz Doline, organizira tri koncerte za vse ljubitelje božične glasbe:

  • 6. januarja 2024 ob 17.00 bo božični koncert v Dolinski cerkvi s Slovenskim citrarskim kvintetom in gosti
  • 7. januarja 2024 ob 15.00 v sveti jami sv. Socerba koncert Vokalne skupine Cantate Domino iz Kočevja in
  • 13. januarja 2024 koncert Nativitas v cerkvi na Prebenegu
Nalaganje
Nazaj na vrh