Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Dolini se bodo med velikonočno vigilijo spet oglasili zvonovi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 04. 2022 / 07:13
Oznake: Cerkev, Velika noč
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Dolini se bodo med velikonočno vigilijo spet oglasili zvonovi
Cerkev sv. Urha v Dolini pri Trstu. Vir: Župnija Dolina

V Dolini se bodo med velikonočno vigilijo spet oglasili zvonovi

Letošnja velika noč bo za celotno Dolino izredno pomembna, saj se bodo na veliko soboto, 16. aprila, v nočnih urah med velikonočno vigilijo, ponovno oglasili starodavni zvonovi, so sporočili iz tamkajšnje Župnije Dolina pri Trstu.

Kot smo pred časom poročali tudi na naši spletni strani, so v Dolini pri Trstu sredi januarja utihnili zvonovi župnijske cerkve sv. Urha. Predstavniki sil javnega reda so jih namreč na podlagi odredbe tržaškega sodišča preventivno zasegli. Tožilec je nato po približno dveh tednih preklical zaseg in zvonovi so lahko v omejenem obsegu spet opravljali svoje poslanstvo.

Nadškofovski dekret

V župniji poudarjajo, da je v Dolini zaradi utišanih zvonov Jezusov veliki petek vladal kar od 12. januarja. »Zgodba dolinskih zvonov, ki je že dobila svoje mesto v zgodovini tega kraja, se zahvaljujoč nadškofovskemu dekretu zaključuje ravno v soboto, ko obhajamo vstajenje Jezusa Kristusa.«

Najprej se bo oglasil zvon sv. Urha

Med bogoslužjem, ki ga bodo začeli ob 20. uri, ko bo dolinski župnik Klemen Zalar zapel slovesno slavo "Gloria in excelsis Deo", se bo iz zvonika najprej oglasil največji zvon, tako imenovani sv. Urh, nato pa še ostala zvonova, sv. Marija in sv. Martin. »Od sobote dalje bo torej stopil v veljavo nadškofovski dekret in v Dolino se bo po daljšem zatišju ponovno vrnilo cerkveno zvonjenje,« zadovoljno sporočajo iz župnije.

Božji grob iz 19. stoletja

V dolinski cerkvi bodo postavili tudi izvirni božji grob iz 19. stoletja. »Naši verski običaji pričajo o bogati kulturni dediščini Slovencev v Italiji, ki se predajajo iz roda v rod in nas opominjajo na pomen velike noči: pomen sprave, očiščenja, novega rojstva,« so še dodali v župniji.


Kupi v trgovini

Na Višarjah zvoni
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh