Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič s Slovenskim oktetom

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 12. 2012 / 12:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božič s Slovenskim oktetom

Slovenski oktet je v zadnjih dneh izdal zgoščenko s 15 božičnimi pesmimi iz slovenske glasbene zakladnice, ki naj vam prijetno obogati božične praznike!

Po letu 1966, ko je takratni sestav Slovenskega okteta izdal sploh prvo ploščo slovenskih božičnih pesmi – v zapovedanem molku cerkvenih pesmi je bila to dolga desetletja najbolj poslušana plošča, je v letošnjem adventu v samozaložbi Slovenskega okteta in pod medijskim pokroviteljstvom založbe Družina izšla zgoščenka Božič s Slovenskim oktetom. Iz zakladnice božičnih pesmi je Jože Vidic izbral petnajst skladb, ki, kot pravi, »predstavljajo tradicijo slovenskih božičnih pesmi v naših cerkvah od 19. stoletja naprej«. Šest pesmi na novi zgoščenki je v »obleki«, kot jih je za orgle in moški zbor Matija Tomc priredil že za prvo ploščo, druge sta priredila Janez Močnik in Jože Vidic. Kako doživljajo izdajo svoje pete plošče in v kakšnem času v njihovem življenju je zgoščenka posneta, smo vprašali vseh osem članov sestava.

»Bogu hvala za vztrajnost«
Jože Vidic, umetniški vodja Slovenskega okteta, baritonist, operni solist v SNG Opera in balet Ljubljana

Odkar smo skupaj v tem sestavu, smo iz leta v leto prelagali snemanje božične plošče. V začetku letošnjega leta pa smo sklenili, da je dovolj odlašanja in si zastavili cilj, da želimo imeti zgoščenko v rokah pred koncem leta. K snemanju v cerkvi v Sodražici smo povabili organista Toneta Potočnika, saj smo želeli, da nam zgoščenka prinese razpoloženje božiča v naših cerkvah, ko zadonijo orgle in v pesmih zaživi lepota in toplina naših napevov. Repertoar božičnih pesmi, ki jih Slovenski oktet izvaja na koncertih, je sicer vsaj dvakrat obsežnejši, za zgoščenko pa smo izbrali petnajst najlepših skladb po našem okusu. V mojem osebnem življenju je nova zgoščenka nekakšna krona izjemno napornega leta na poklicnem področju, ko so bili trenutki na meji zmogljivega: ob dveh glavnih vlogah v slovenskih operah, Ljubezen kapital in Črne maske, smo s Slovenskim oktetom študirali in izvajali zelo zahtevne koncertne programe, ob koncu leta pa posneli preprosto, a hkrati zahtevno ploščo, ki je sad dolgoletnega skupinskega dela. Ko jo držim v rokah, lahko rečem le: »Bogu hvala za vztrajnost!« Koliko truda in časa je bilo vloženo v projekt, vedo le moji najbližji in družina.

Več na:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/3A80A74FD6BCA4B6C1257AD9003364EB?OpenDocument


Rajske strune v izvedbi Slovenskega okteta:
http://www.youtube.com/watch?v=AnQZ1lt7kio&list=UUNkd8sf_9640ImeDkimCg5A&index=1

Zgoščenko seveda lahko naročite v naši spletni knjigarni:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjigarna/1484EC78E7E3FEA9C1257AD1003C26EC?OpenDocument


Foto: Janez Kotar

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh