Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božična voščila iz Jeruzalema [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 12. 2021 / 05:45
Oznake: Cerkev, Praznik, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božična voščila iz Jeruzalema [VIDEO]
Latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Youtube/zajem zaslona

Božična voščila iz Jeruzalema [VIDEO]

»Komaj čakamo, da vas bomo znova videli tukaj!« v video sporočilu ob letošnjem božiču zagotavlja latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Pierbattista Pizzaballa.


»Iz Jeruzalema in Betlehema, kjer bomo čez nekaj dni obhajali božič, vam vsem skupaj voščimo blagoslovljene praznike in srečno novo leto – vam, vašim otrokom, vašim družinam, vašim občestvom.« To je božično voščilo, ki ga voditelj Katoliške cerkve v Sveti deželi prek video sporočila pošilja iz Jeruzalema, poroča spletni portal Vatican News.

Upam, da boste lepo praznovali in da se iskreno veselite rojstva našega Zveličarja Jezusa Kristusa!

»Upam, da boste lepo praznovali in da se iskreno veselite rojstva našega Zveličarja Jezusa Kristusa!« Česa pa nadškof Pizzaballa ne pove: za kristjane v Sveti deželi je tudi ob letošnjem božiču praznično vzdušje precej okrnjeno. Zaradi koronaepidemije, zaradi gospodarske krize, predvsem pa zato, ker Izrael zaradi epidemioloških razmer trenutno ne dopušča vstopa tujih romarjev in turistov v državo. Pri tem pa so ravno kristjani pogosto najdejavnejši na področju romanja in turizma in najbolj trpijo zaradi tako občutnega upada obiskovalskih tokov.

»Globalna škoda«

»Komaj čakamo, da vas bomo znova videli tukaj! Zavedamo se, da to zaenkrat še ni mogoče – vemo pa tudi, da bodo ulice kmalu znova odprte. Zato že zdaj pripravljamo vse potrebno, da bi vam takrat ponudili najboljše, kar je na voljo v Sveti deželi.«

Da bi preprečila prehitro širjenje okužb s koronarazličico omikron, je izraelska vlada zaenkrat podaljšala prepoved vstopa za tujce do 29. decembra. Predvsem kustos Svete dežele, Francesco Patton, je to v izjavi za medije odločno obsodil z ostrimi besedami: prepoved vstopa v državo romarjem in turistom do novega leta bo povzročila nepopisno »globalno škodo«.

Frančiškanski kustos Svete dežele p. Francesco Patton. FOTO: Vatican Media

»Doslej smo dosledno upoštevali vsa pravila,« je z grenkobo v glasu pojasnil frančiškanski pater. Zdaj pa ne bo možnosti za organizacijo romanj v Sveto deželo ob katoliškem božiču. Negotov ostaja tudi prihod pravoslavnih vernikov, ki praznik Jezusovega rojstva obhajajo v začetku meseca januarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh