Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični dnevi hrvaških katoličanov

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 01. 2019 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2019 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični dnevi hrvaških katoličanov

Božični dnevi hrvaških katoličanov

V Ljubljani je bila maša ob sklepu božičnih dni Hrvaške katoliške misije v Ljubljani in Sloveniji.

Slovesnost je vodil varaždinski škof Josip Mrzljak.

V nedeljo, 13. januarja, je bila v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani slovesna maša ob sklepu 31. božičnih dnevov Hrvaške katoliške misije v Ljubljani in Sloveniji.

Ob tej priložnosti so obeležili tudi 50. obletnico začetka darovanja maš v hrvaškem jeziku v Ljubljani (1969–2018). Slovesnost je vodil varaždinski škof Josip Mrzljak, ob somaševanju ljubljanskega pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja.

Pel je mešani pevski zbor župnije sv. Martina na Muri, ki ga je vodil župnik Ivan Herceg, organist je bil Božidar Franičić.

Začetnik je bil lazarist Anton Pust

Voditelj Hrvaške katoliške misije v Sloveniji Marko Prpa je na začetku maše posebej pozdravil somaševalca lazarista Antona Pusta, starega 86 let, ki je pred petdesetimi leti prvi daroval mašo v hrvaškem jeziku v Ljubljani. To je naredil na prošnjo hrvaških deklet iz Bosne, ki so se takrat pripravljale na izpoved večnih zaobljub.


Zbrane je nagovoril voditelj Hrvaške katoliške misije v Sloveniji Marko Prpa.

Hrvaška katoliška verska skupnost se je najprej začela zbirati v cerkvi Srca Jezusovega. Poleg Antona Pusta je maše v hrvaščini daroval lazarist Stanislav Žakelj. Petnajst let je to poslanstvo opravljal frančiškan Miroslav Batarilo.

V Sloveniji živi okrog 35.000 Hrvatov

Marko Prpa se je zahvalil gostiteljem slovenski frančiškanski provinci Svetega križa. Ugotovil je tudi, da okoli 50 odstotkov Hrvatov živi v izseljeništvu. Nedavno je v Vukovarju predlagal ustanovitev dokumentacijskega urada za hrvaško izseljeništvo in ustanovitev muzeja hrvaškega izseljeništva. Katoliške misije so varna sidrišča v tihem zavetrju.

Ob popisu prebivalstva iz leta 2002 je takrat v Sloveniji živelo okrog 35.000 Hrvatov, 54.000 oseb pa je (tudi) hrvaški jezik označilo kot materni jezik.

Možnost za udeležbo pri nedeljskih mašah v hrvaškem jeziku imajo verniki v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in občasno tudi v Portorožu. Nekaj deset otrok obiskuje verouk v hrvaščini v Ljubljani pri frančiškanih na Tromostovju.

Kot pojasnjuje Marko Prpa bi lahko bolj načrtno in obsežno pastoralno delovali, če bi imeli lastne bogoslužne in družabne prostore.

Pridigal je varaždinski škof Josip Mrzljak.


Prizadevajo si za pristne medčloveške in medsosedske odnose

Božični dnevi hrvaških katoličanov v Sloveniji so letos potekali že štiriindvajsetič zapored, prireja pa jih Hrvaška katoliška misija Ljubljana, najstarejša hrvaška ustanova v Sloveniji.


Pozdrav ljubljanskega pomožnega škofa dr. Franca Šuštarja.

Glavni namen tovrstnih dnevov je obhajanje božičnih praznikov v bogatem in posebnem verskem ter kulturnem izročilu, v povezanosti s Cerkvijo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Verniki želijo na ta način pokazati tudi vključenost v življenje Cerkve na Slovenskem. V misiji si prizadevajo za vzpostavitev pristnih medčloveških in medsosedskih odnosov na osebni, družbeni in meddržavni ravni.


Anton Pust je prejel zahvalo škofa Josipa Mrzljaka. Foto: Jože Pavlič

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh