Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični Vojnik ali kraljestvo jaslic [FOTO]

Za vas piše:
Milena Jurgec
Objava: 29. 12. 2022 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2022 / 22:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični Vojnik ali kraljestvo jaslic [FOTO]
FOTO: Tatjana Splichal

Božični Vojnik ali kraljestvo jaslic [FOTO]

V Vojniku že osmo leto poteka prireditev Božični Vojnik, katere pobudnik in glavni postavljavec je Benedikt Podergajs z ekipo ob sodelovanju Turističnega društva Vojnik, Katoliško-kulturnega društva Ivan Šopar, Župnije Vojnik in Občine Vojnik.

V okolici cerkve svetega Jerneja in na dvoriščih domov v bližnjih ulicah, v cerkvi ter v dvorani Doma svetega Jerneja so postavljene jaslice iz različnih materialov in različnih velikosti.

FOTO: Tatjana Splichal

Tudi upodobitve so zelo različne, vse pa predstavljajo veličastvo novorojenega človeka in Boga, rojenega v hlevčku. Zunanjih jaslic je 100, notranjih pa 250, torej skupaj 350. To je prav gotovo največja razstava jaslic v Sloveniji.

Jaslice v župnijski cerkvi. FOTO: Tatjana Splichal

Posebne zunanje upodobitve so izpod rok Ilije Kelaviča iz Brezove pri Vojniku, Zvoneta Cirkulana z Ljubečne, Jožeta Žlausa iz Globoč pri Vojniku in Martina Tomana iz Nove Cerkve. Uporabljajo različne materiale, predvsem pa les ali umetno maso poliuretan. Vsako leto dodajo kaj novega.

Srce in duša Božičnega Vojnika Beno Podrgajs. FOTO: Tatjana Splichal

Ker so vsestranski umetniki, lahko njihova dela najdemo tudi v drugem razstavnem prostoru, to je v dvorani Doma svetega Jerneja. To so predvsem slike jaslic na platnu. Tem se je s svojimi izjemnimi slikarijami pridružil Jože Žlaus, ki je podobi jaslic dodal upodobitve nekaterih slovenskih krajev in je tako približal jaslice domačim obiskovalcem.

FOTO: Tatjana Splichal

Pri notranjih jaslicah je izjemno delo pripravil Ivan Skaza iz Frankolovega, ki je na 9 m² upodobil utrip mesta Betlehem z vsemi podrobnostmi življenja na vasi. Izjemno delo. Razstavljeni sta tudi dve deli znamenitega kartuzijana Wolfganga Koglerja ter mnogih priznanih rezbarjev in kiparjev, med njimi akademsko izobraženih.

Družinica iz okolice Ljubljane na sprehodu med lučkami. FOTO: Tatjana Splichal

Pomembna pridobitev so tudi letošnje domače Žive jaslice Dramske skupine KUD France Prešeren v sodelovanju s Katoliškim-kulturnim društvom Ivan Šopar in Moškim pevskim zborom KUD FP Vojnik. Program dogajanja v Vojniku lahko najdete tukaj.

Moški pevski zbor med torkovim večernim koncertom, ki je le eden od spremljajočih dogodkov v lepo okrašeni župnijski cerkvi. FOTO: Tatjana Splichal

Župnik v Vojniku Anton Perger. FOTO: Tatjana Splichal

Med jaslicami najdemo dvoje, ki so bile razstavljene v Vatikanu kot predstavnice Slovenije na tej svetovni razstavi, in sicer jaslice Jožeta Žlausa iz Vojnika in Janeza Debeljaka iz Ribnice. Zelo so zanimive otroške jaslice, pa tudi takšne, ki so nekoč krasile Bogkov kot ali so nastale na novo, ter še mnogo drugih upodobitev različnih velikosti iz najrazličnejših materialov, ki jih imajo ljudje doma ali jih kot sodobnejše lahko kupijo.

Na ogled Božičnega Vojnika je s svojim sinom prišel tudi Konrad Triler, priznani jasličar iz Selške doline. Na Božičnem Vojniku sodeluje z dvema izjemno lepima postavitvama jaslic. FOTO: Tatjana Splichal

Posebnost vojniške postavitve jaslic je zagotovo umirjen sprehod po treh ulicah, kjer se človeških duh ob nežni glasbi umiri in v duhovnem smislu spoji s podobami svete družine. Možni so tudi vodeni ogledi.

Irena Setnikar vsako leto obišče Božični Vojnik. Letos je s seboj pripeljala prijateljice, s katerimi skupaj telovadi. Kot mama in kot upokojena vzgojiteljica pravi, da lepota jaslic ne potrebuje besed. »Samo stoj, opazuj in razmišljaj.« FOTO: Tatjana Splichal

Vse se povezuje z zelo zanimivimi prireditvami v cerkvi (odprtje Božičnega Vojnika, koncerti), bližnji dvorani osnovne šole, kulturnem domu ali Sokolskem domu, vse v bližnji okolici. Vsekakor pa sta prijeten sprehod in ogled lahko nagrajena z dobrotami lokalnih pridelovalcev, ki jih najdemo na različnih točkah razstavnega prostora.

Tevž nam je pokazal smrečico, ki so jo okrasili otroci katoliškega vrtca Danijelov levček iz Vojnika. FOTO: Tatjana Splichal

Priprave na Božični Vojnik potekajo celo leto, intenzivno delo pa se začne v novembru. Ker so dosedanji hlevčki v požaru zgoreli, je bilo treba vse izdelati na novo. Letošnje priprave je oteževalo slabo, deževno vreme, a končno je uspelo postaviti vse na svoj prostor. Vojnik je zaživel skupaj z Božičnim Vojnikom.

Več fotografij z barvitega in okrašenega Vojnika je na voljo v spodnji fotogaleriji Tatjane Splichal.


Kupi v trgovini

Sveta družina - Božična zgodba (26290)
Figure Willow Tree
64,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh