Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božja služabnica Magdalena Gornik v nas oživlja gorečo ljubezen do evharistije [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 02. 2022 / 10:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božja služabnica Magdalena Gornik v nas oživlja gorečo ljubezen do evharistije [FOTO]
Božja služabnica Magdalena Gornik, slovenska mistikinja in kandidatka za blaženo. FOTO: Tatjana Splichal

Božja služabnica Magdalena Gornik v nas oživlja gorečo ljubezen do evharistije [FOTO]

V Sodražici se je z včerajšnjim romarskim shodom začel škofijski postopek za beatifikacijo Magdalene Gornik, slovenske mistikinje in kandidatke za blaženo, rojene leta 1835.

Gora na Sodražico, kjer je pokopana Božja služabnica Magdalena Gornik. FOTO: Tatjana Splichal

Z včerajšnjega dogodka v Sodražici za našo spletno stran pripravljamo tudi daljši prispevek.

Romarski shod se je začel z molitveno uro in nadaljeval s sveto mašo, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, začetek škofijskega postopka za beatifikacijo Magdalene Gornik pa je predstavil postulator mag. Franci Petrič.

Postulator škofijskega postopka za beatifikacijo Magdalene Gornik, mag. Franci Petrič. FOTO: Tatjana Splichal

»Magdalenin pogreb je bil uresničenje njenih napovedi«

Kot je v mašnem nagovoru dejal nadškof Zore, je bil pogreb Magdalene Gornik uresničenje njenih napovedi, s katerimi je pomirjala svoje domače. Magdaleno je obiskovalo veliko ljudi, ki so pri njej iskali nasvete ali odgovore na različna vprašanja, zato je njene domače, ki so bili zelo revni, skrbelo, kako bodo primerno postregli množico žalujočih ob njenem pogrebu. Bog, ki mu je Magdalena neizmerno zaupala, je poskrbel za hud snežni metež in ob njenem pogrebu je bilo tako mraz, da se je ob grobu zbralo le osem pogrebcev.

FOTO: Tatjana Splichal

Ob Magdaleninem pogrebu je bilo tako mraz, da se je ob grobu zbralo le osem pogrebcev.

Nadškof je spomnil, kako je Bog v življenjskem darovanju Božje služabnice Magdalene Gornik skoraj otipljivo pokazal, da njemu »ni nič nemogoče« (Lk 1,37). Magdaleno, tretjega izmed sedmih otrok Ane in Jožefa Gornika, je »obdaril s čudovitimi darovi mističnih milosti in bogoljubnega življenja«. Mistični pojavi so bili zanjo po eni strani Božji dar, po drugi pa tudi breme, zaradi katerega je trpela, saj nikoli ni želela biti v središču pozornosti. Njena želja je bila tiho in skrito služenje Bogu, želela ga je slaviti in poveličevati ter biti z njim deležna trpljenja za rešitev grešnikov.

Nadškof Zore med včerajšnjim bogoslužjem v Sodražici. FOTO: Tatjana Splichal

»Svetost je najlepša podoba Cerkve«

Božja služabnica Magdalena Gornik je bila med drugim deležna tudi znamenja ran, ki pa jih je tako skrivala, da niti domači dolgo časa niso vedeli zanje. Resnično je ljubila Boga in imela je globoko željo po izpolnjevanju Božje volje, zato je znala živeti tudi iskreno povezanost z ljudmi, ki so vsi po vrsti Božji otroci, je pojasnil nadškof Zore. Spomnil je na besede papeža Frančiška, da je »svetost najlepša podoba Cerkve«, svetnik pa je tisti, skozi katerega sije Božja svetloba, Božja luč. Tovrstno luč potrebuje tudi naša krajevna Cerkev, zato se je nadškof iskreno zahvalil tudi vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov, »ki je na našo prošnjo odobrila začetek postopka za razglasitev Božje služabnice Magdalene Gornik za blaženo«.

FOTO: Tatjana Splichal

Na Magdalenino priprošnjo sprejmimo tudi breme trpljenja

Magdalenino svetniško življenje, tako nadškof Zore, nas danes nagovarja v dveh držah: v nas oživlja gorečo ljubezen do evharistije in nas nagovarja, naj z Božjo pomočjo na svoja ramena potrpežljivo sprejmemo tudi breme trpljenja.

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh