Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božje okolje: Jožef iz Nazareta

Objava: 14. 12. 2020 / 09:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2020 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božje okolje: Jožef iz Nazareta

Božje okolje: Jožef iz Nazareta

Izid številke je nepričakovano sovpadel z začetkom Leta svetega Jožefa.
Letos mineva točno 150 let, odkar je papež Pij IX. v zapletenih evropskih razmerah svetega Jožefa razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve. Čas preizkušenj je Jožefov teren in od nazareškega svetnika se lahko naučimo marsikaj, v uvodniku zapiše urednica Darja Šneberger Brežnik.

Od Jožefa se je namreč učil celo Jezus. Bog Oče se ni utelesil in ni imel rok, da bi poskrbel za svojega Sina in Jožef je bil tisti, ki je Jezusa lahko objel, potolažil, poskrbel zanj, je v intervjuju povedal Donald Calloway, pisec knjige Consecration to st. Joseph (Posvetitev svetemu Jožefu).

A Jožef očetovsko skrbi: Dani Siter pričuje, kako je prav Jožef pretehtal mamino odločitev, da je v težki situaciji sprejela njegovo življenje; je priprošnjik za parkirni prostor in za molk ob pravem času, pravi Gregor Čušin; je tisti, ki »mi vedno varuje hrbet«, pa naj gre za iskanje stanovanja ali za zaupanje, pričuje Joži Bukovšek.

P. Tomaž Podobnik pripoveduje zgodbo o čudežih, ki so pripeljali do vrnitve cerkve sv. Jožefa v Ljubljani. Preberemo lahko pričevanja svetnikov, ki so ljubili tega preprostega Juda kraljevega rodu in zanimivo primerjavo med starozaveznim in novozaveznim Jožefom. V anketi o nazareškem svetniku spregovorijo br. Jožko Smukavec, Marjeta Roudi, Jože Možina in Jožica Ličen.

Milada Kalezić piše o reklami za Cerkev, Simon Potnik se sprašuje, zakaj kristjani stojimo na robu igrišča, Mica Škoberne zapiše molitev utrujenega otroka. V netematskem delu lahko preberemo pričevanje Mire Dobravec o previdnosti in zlomljenem prstu. Dr. Urša Zabukovec spregovori o tem, kako se je romaneskni svet Dostojevskega v njej dotaknil »nečesa, kar je že bilo tam, se pravi v meni, a nenagovorjeno, skrito«; o svojem odnosu do Kristusa in o pogledu na sedanji čas. Branko Klun v svojem članku pronicljivo premotri vero in nejevero v znanost.

Da se celibat dogaja tudi skozi boj, bolečino, praske in rane, lahko preberete v iskrenem pričevanju redovnice. Marija Krebelj predstavi Carla Caretta, malega brata evangelija in njegove misli iz puščave. Sestra Snežna Večko piše, da nam z blagoslovom Bog izkazuje blaginjo, dr. Marjan Turnšek pa, da »zgodi se tvoja volja« ne pomeni, da ima Bog z nami nek projekt. Na vprašanja v rubriki Osebno je tokrat odgovarjal Slavko Rebec, generalni vikar koprske škofije.


Cena posamezne številke je 4,95 evra. Naročnina za 6 številk Božjega okolja letno je 29,70 evra. Dvakrat letno vključuje prilogo Alfa in omega. Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh