Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Častitljivi Gnidovec: odločanje o čudežu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 02. 2022 / 18:00
Oznake: Molitev, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Častitljivi Gnidovec: odločanje o čudežu
Častitljivi škof Janez Frančišek Gnidovec.

Častitljivi Gnidovec: odločanje o čudežu

Postulator procesa v primeru častitljivega Janeza Frančiška Gnidovca v Vatikanu Giuseppe Guerra je Slovenski provinci Misijonske družbe poslal pismo, v kater sporoča, da bosta dva znanstvenika v kratkem odločila o morebitnem čudežu na priprošnjo k častitljivemu Janezu Frančišku Gnidovcu.

Škof Gnidovec je znal biti oče vseh vernikov

Najprej je postulator Guerra povzel postopek in zapisal, da je škof Gnidovec prejel naziv častitljivi leta 2010, ko je sveti oče Benedikt XVI. po beatifikacijskem postopku, ki so ga izvedli in sklenili v Ljubljani, razglasil junaško stopnjo njegovih kreposti. »V življenju in do smrti je škof Gnidovec udejanjal do junaške stopnje vse kreposti. Znal je biti oče vseh vernikov, čeprav so pripadali različnim veroizpovedim. Svoje življenje je preživel v službi Cerkve.«

Izjemen dogodek leta 2017 v Boliviji

Za beatifikacijo Cerkev zahteva, da se predstavi in dokumentira čudež, ki je bil dosežen na priprošnjo častitljivega, katerega beatifikacijo prosijo verniki. Čudež pomeni dogodek (ozdravitev ali nenadna rešitev, dogodek ...), ki ga Kongregacija za zadeve svetnikov prizna kot trenuten, popoln in nerazložljiv v očeh znanosti. Za beatifikacijo Gnidovca je bilo v preteklih letih podanih veliko milosti in tudi nekaj izjemnih dogodkov, ki so bili predstavljeni kot čudežni; vendar nič od tega, čeprav še tako izjemno, zdravniki niso priznali kot nerazložljivo, piše postulator.

Kongregaciji za zadeve svetnikov je bil pred kratkim predstavljen izjemen dogodek leta 2017 v Boliviji, v El Altu, ki ga pripisujejo priprošnji častitljivega Janeza Frančiška Gnidovca, ki so se mu priporočali mnogi verniki z vztrajno in zaupno molitvijo. Gre za deklico, ki jo je pri trinajstih letih zadel tumor (cistični teratom), ki so ga zdravniki diagnosticirali kot neozdravljivega (operacija bi bila nepotrebna, saj je tumor popolnoma zajel trebuh deklice).

Častitljivi škof Janez Frančišek Gnidovec.

Organizirali so molitveno devetdnevnico k častitljivemu Gnidovcu

Župnik in verniki (sorodniki in prijatelji) so v letu 2016 pričakovali 15. rojstni dan deklice, ki je bila v obupnem položaju in umirajoča. Z vero in zaupanjem so organizirali molitveno devetdnevnico k častitljivemu Gnidovcu, da bi dosegli ozdravljenje. Zdravniki, ki so deklico zdravili, so se glede na to, da se bliža smrt, odločili za operacijo. Ko so izvlekli tumor, je ogromna masa tehtala 20 kilogramov.

Ko je bila opravljena biopsija, so morali diagnozo popraviti, ker tumor pravzaprav ni bil maligen, ampak benigen. S tega vidika je bilo zdravljenje zdaj razložljivo. Vendar pa so morali isti zdravniki v procesu priznati in pričati, da če je bila ozdravitev tumorja s kirurškim posegom »razložljiva« in znanstveno »naravna«, je ostalo in ostaja »znanstveno nerazložljivo« to, kako je deklica uspela priti živa na operacijo, ki je približno dve leti nosila težo 20 kg v svojem telesu, piše Guerra.

Grob častitljivega škofa Janeza Frančiška Gnidovca v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani. Foto: Ivo Žajdela

V prihodnjih mesecih čakajo na sodbo dveh strokovnjakov

Postulator procesa Giuseppe Guerra sporoča, da je 'čudež' torej v tem, da je deklica preživela tako težko smrtno nevarnost. Nosečnica, če po devetih mesecih nosečnosti ne bi rodila čez nekaj mesecev, bi umrla; tukaj pa gre za najstnico, ki ima v svojem trebuhu težo 20 kg. V prihodnjih mesecih čakamo na sodbo dveh strokovnjakov, ki ju je imenovala Kongregacija za zadeve svetnikov.

Če bo njun glas ugoden in bosta izjavila da dejstvo, dokumentirano v knjigi, ki smo jo predstavili, nima znanstvene in naravne razlage, se bo sestal »zdravniški svet« Kongregacije za zadeve svetnikov (dva strokovnjaka in pet zdravnikov: skupaj sedem zdravnikov specialistov), da bi dobili končno odobritev.

Če bodo tudi teologi po zdravniškem posvetu ugotovili, da je treba »čudež« pripisati častitljivemu Gnidovcu, ki se mu verniki priporočajo, bo Kongregacija za zadeve svetnikov vse predstavila svetemu očetu, ki bo zaključil s svojo avtoritativno besedo. Šele takrat bomo lahko rekli, da smo prišli do zadnje stopnje za beatifikacijo, zaključuje postulator Guerra.

Kupi v trgovini

Mali čudež
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh