Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Janez Frančišek Gnidovec – škof za družine«

Objava: 03. 02. 2015 / 11:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Janez Frančišek Gnidovec – škof za družine«

»Janez Frančišek Gnidovec – škof za družine«

Na današnji dan obhajamo obletnico smrti božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca.

Na današnji dan obhajamo obletnico smrti božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca, ki je kot škof dolgo let vodil skopsko-prizrensko škofijo. Od leta 2010 je grob škofa Gnidovca v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani, kjer so minulo nedeljo ob obletnici njegove smrti pripravili osrednjo slovesnost. Nanjo so se pripravljali v duhu pokojnega škofa, z molitvijo pred Najsvetejšim. Geslo letošnjega spominskega dne je bilo: »Janez Frančišek Gnidovec – škof za družine«. Slovesno sveto mašo s somaševanjem okoli petnajstih duhovnikov je daroval ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.



Kot je v nagovoru poudaril nadškof Zore, je svetost Gnidovčevega življenja »tisto preroštvo njegovega časa, ki sega v naš čas, svetost, ki je nagovarjala ljudi, ki so ga srečevali bodisi v različnih ustanovah v Sloveniji ali pa po prašnih in blatnih poteh njegove škofije, ki je bolj ali manj vso prehodil peš«. Za to preroštvo, je dejal ljubljanski nadškof,
se Bogu iz vsega srca zahvaljujemo.



V letu med obema zasedanjema škofovske sinode o družini se po nadškofovih besedah na poseben način oziramo tudi na Gnidovčevo delo za družino. Kot je pojasnil nadškof Zore, je hotel škof Gnidovec družine v svoji škofiji približati Bogu, jih odpreti za Boga in za njegov evangelij, ob čemer se je zavedal, da o tem ni dovolj samo govoriti. Ljudem se je moral konkretno približati, jim pomagati, da so živeli kot kristjani, da so živeli svojo ljubezen do Boga in da so živeli ljubezen med seboj.



Zato je svetniški škof kmalu po svojem imenovanju izdal »Mali putokaz«, v katerem je družinam v svoji škofiji dal čisto konkretna navodila, kako naj živijo kot kristjani, kako naj poskrbijo za krst svojih otrok, kako naj poskrbijo za to, da se bodo pripravljali na poroko, kako naj poskrbijo za to, da bodo ljudje umirali spravljeni z Bogom in drug z drugim, kaj naj naredijo takrat, kadar morda duhovnika ni blizu in ga ne morejo doseči v doglednem času. Konkretna navodila, konkretne spodbude, brez v zraku lebdečih misli in besed, ampak povabila, ki so jih ljudje lahko razumeli, sprejeli in živeli.



V knjigarni založbe Družina je še vedno na voljo knjiga Janeza Frančiška Gnidovca z naslovom Vse iz ljubezni do Boga.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.
Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh