Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Br. Klemen, služabnik zakramentov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 07. 2021 / 07:21
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Br. Klemen, služabnik zakramentov
Nadškof msgr. p. Martin Kmetec moli za novomašnika br. Klemena Slapšaka. FOTO: Radio Vatikan

Br. Klemen, služabnik zakramentov

Na predvečer praznika Ptujskogorske Matere Božje je nadškof in metropolit v turškem Izmirju msgr. p. Martin Kmetec v župnijski in romarski cerkvi (baziliki) sv. Marije na Ptujski Gori v prisotnosti provinciala minoritov p. Igorja Salmiča pri sveti maši, ki ji je sledilo nočno bedenje, v duhovnika posvetil še zadnjega od sedmih letošnjih novomašnikov, minorita br. Klemena Slapšaka (37).

Nadškof msgr. p. Martin Kmetec je v pridigi poudaril, da nas zakrament krsta vse vcepi v Kristusa, našega odrešenika, in nas napravi deležne njegove smrti in vstajenja. »Kristus je edini duhovnik, posrednik, posvečevalec; naše skupno duhovništvo pa je soudeležba pri njegovi krvi, pri njegovi daritvi na križu. Tudi zakrament duhovništva je soudeležba pri duhovništvu Kristusa, toda drugačna in pomeni biti služabnik in delivec svetih skrivnosti, oskrbnik božje milosti, da bi tako vsa Cerkev postajala vse bolj zakrament odrešenja,« je dejal nadškof v Izmirju.

Br. Klemen Slapšak ob drugih letošnjih novomašnikih. FOTO: Radio Vatikan

Br. Klemen Slapšak, minorit, Laško, 37 let. Eden od sedmih letošnjih novomašnikov.

To je velika odgovornost, ki jo je treba opravljati z vsem srcem, dušo in mišljenjem, s strastno ljubeznijo do Boga. Duhovništvo ni le poklic, poklicanost za druge – je najprej in zlasti odnos do Kristusa, je dodal p. Kmetec: »Duhovništvo pomeni posredovati Kristusa, kar more duhovnik storiti le, če živi v odnosu do njega. Le iz tega odnosa je mogoče živeti to, kar je Kristus kot duhovnik dal za zgled svojim naslednikom: umivanje nog. Torej služenje, služenje in samo služenje. Duhovništvo ni najprej čast, temveč je poklic služenja božjemu ljudstvu.«

Da bi imel vedno živ občutek za dobro in čut za pravilno. Da bi imel srce vedno odprto za božji navdih in bi Sveti Duh uravnaval njegove misli, besede in dejanja. Da bi bil Sveti Duh luč njegovega srca in uma, tista moč, s katero bo oznanjal božje kraljestvo.

Zakrament duhovniškega posvečenja se, tako p. Martin Kmetec, zgodi v moči Svetega Duha, zato moramo prositi Boga, da bi bil novi duhovnik vedno odprt delovanju Svetega Duha. »Da bi imel vedno živ občutek za dobro in čut za pravilno. Da bi imel srce vedno odprto za božji navdih in bi Sveti Duh uravnaval njegove misli, besede in dejanja. Da bi bil Sveti Duh luč njegovega srca in uma, tista moč, s katero bo oznanjal božje kraljestvo,« je poudaril p. Kmetec in bratu Klemenu zaželel, da bi bil pošten pridigar in dober delavec v božjem vinogradu, kajti »žetev je velika, delavcev pa malo«.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh