Zapri
Iskanje

Mašniško posvečenje Tilna Kocjančiča v koprski stolnici

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 06. 2021 / 11:59
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2021 / 20:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mašniško posvečenje Tilna Kocjančiča v koprski stolnici

Mašniško posvečenje Tilna Kocjančiča v koprski stolnici
Novomašnik Tilen Kocjančič in koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal
V koprski stolnici je tamkajšnji škof Jurij Bizjak v duhovnika posvetil Tilna Kocjančiča iz Župnije Bertoki, ki si je za novomašno geslo izbral besede iz Janezovega evangelija: »Ut fructum adferatis et fructus vester maneat – Da obrodite sad in vaš sad ostane« (Jn 15,16).


Novomašno geslo Tilna Kocjančiča: »Da obrodite sad in vaš sad ostane« (Jn 15,16). FOTO: Tatjana Splichal

Občudujmo Petrovo vero

Koprski škof Bizjak je v pridigi uvodoma spomnil na tri božanske kreposti, vero, upanje in ljubezen. »Občudujemo najprej Petrovo vero, njegovo popolno predanost in vdanost v Gospodovo voljo in njegove načrte: »Tisto noč pred usmrtitvijo je Peter spal med dvema vojakoma, vklenjen v dve verigi, in stražniki so ječo stražili pred vrati« (Apd 12,6). Ni težko verjeti in razumeti, da je sveti Peter bil do kraja izčrpan in utrujen, vendar pisec bolj kot to poudarja vse prej kot ugodne razmere za spanje in vse prej kot ugoden čas za spanje. Noč pred usmrtitvijo in vklenjen v dve verigi, med dvema vojakoma in v skrbno zastraženi ječi. Njegov trden spanec nam kliče v spomin psalmistovo vero: »V miru se uležem, hitro zaspim, ker ti sam, Gospod, skrbiš, da sem varen!« (Ps 4,9). »In to je zmaga, ki premaga svet: naša vera!« (1 Jn 5,4).

Tilen Kocjančič se je rodil 8. marca 1996 v Kopru, krščen pa je bil v Župniji Bertoki maja istega leta. FOTO: Tatjana Splichal


Novomašnik Tilen Kocjančič v družbi s prav tako že posvečenima Simonom Lamprehtom (levo) in Boštjanom Dolinškom (desno). FOTO: Tatjana Splichal

Občudujmo Pavlovo upanje

Bizjak je zbrano občestvo povabil, naj občudujemo Pavlovo upanje in njegovo brezpogojno prepričanje v Gospodovo plačilo ter njegovo nagrado: »Odslej mi je pripravljena krona pravice, ki mi jo bo dal tisti dan Gospod, pravični sodnik!« (2 Tim 4,8). V istem pismu svojemu učencu Timoteju namreč pravi: »Vem, komu sem veroval, in sem prepričan, da more moj zaklad ohraniti za tisti dan« (2 Tim 1,12). Beseda upanje se v Novi zavezi pojavi približno 50-krat, od tega v devetdesetih odstotkih pri apostolu Pavlu. Zaradi tega upanja, pravi: »Se ponašamo z nadlogami, vedoč, da nadloga rodi potrpežljivost, potrpežljivost pa preizkušenost, preizkušenost pa upanje; upanje pa ne osramoti, ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan« (Rim 5,3-4). Proti upanju je upal, kakor Abraham (Rim 4,18).

Tilen Kocjančič bo imel novo mašo v Bertokih, v nedeljo, 11. julija, ob 10. uri. 

Občudujmo ljubezen obeh apostolov

»Občudujmo ljubezen obeh apostolov, njuno gorečnost v hoji za Gospodom in v njunem delu za Božje kraljestvo. Apostol Peter je v današnjem evangeliju predhodno postal Skala Cerkve in dobil ključe nebeškega kraljestva na podlagi naknadne svoje izpovedi: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te ljubim« (Jn 21,17). In apostol Pavel je postal učitelj in apostol narodov na podlagi izpovedi v drugem pismu Korinčanom: »Jaz pa bom prav rad vse žrtvoval, tudi sebe popolnoma žrtvoval za vaše duše, četudi bi me vi tem manj ljubili, čim bolj vas ljubim« (2 Kor 12,15).

 Novo mašo je spremljalo ubrano petje združenih zborov. FOTO: Tatjana Splichal

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close