Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bralne mišice: Kdo je moj zavetnik?

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 01. 2021 / 09:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2021 / 06:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bralne mišice: Kdo je moj zavetnik?

Bralne mišice: Kdo je moj zavetnik?

Januarske Bralne mišice so bile posvečene našim prijateljem – svetnikom.

FOTO: Pexels.


Na januarskih Bralnih mišicah so obudili spomin na naše krstne zavetnike. Za otroke in starše so pripravili poučen in hudomušno obarvan video, v katerem knjižni urednik David Ahačič razloži pomen godu, krstnega imena, zakaj imamo krstnega zavetnika in kako nam lahko le-ta pomaga, da postane boljši ljudje.

Zavetnik ni samo slika na podobici

Pri krstu starši in duhovnik otroku določijo krstnega zavetnika. Zavetnik je konkretna oseba, človek, ki je živel na istem svetu kot mi – ni samo slika na podobici. God imamo na dan, ko je naš zavetnik umrl, torej na dan, ko se je rodil za nebesa.

Včasih je bilo na godovnem dnevu več poudarka (god so ponekod praznovali celo bolj kot rojstni dan), danes pa je ta navada žal skorajda že nekoliko pozabljena.

Naše ime in ime našega zavetnika sta si običajno podobna, vendar pa je v današnjem času zaradi mnogih modernih imen to postalo nekoliko oteženo! Kako duhovniki in starši rešijo to zagato, je pojasnjeno v spodnjem videoposnetku.

Svetnik, ki nam daje »zavetje«

Kot že njegov naziv pove, je naš krstni zavetnik tisti, ki nam daje zavetje. Lahko se mu priporočamo, mu potožimo, ga za kaj prosimo … Naš zavetnik ima od dneva, ko smo bili krščeni, prav posebno nalogo: da bdi nad nami in našim življenjem.

»Noro bi bilo, da ne bi izkoristili teh zvez. Prav je tudi, da gremo na svoj god k maši, se zahvalimo svojemu zavetniku za še eno leto dobrega sodelovanja, ter mu voščimo za njegov rojstni dan,« zaključi urednik David, ki goduje 29. decembra.



Povabilo za otroke

Nariši svojega zavetnika in risbo pošlji na naslov: Bralne mišice, založba Družina, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana.

Vse dobljene risbe bodo nagradili in tudi tebi poslali domov po pošti pozornost založbe Družina. Če pa nisi prepričan, kdo je tvoj godovni zavetnik, sporoči svoje ime in bodo na Družini poiskali zavetnika ter ti poslali njegovo zgodbo.


Preberite še:
- Svetniki so naši prijatelji
- Decembrske Bralne mišice posvečene sv. Luciji
- Gost na decembrskih Bralnih mišicah: Evgen Bavčar

Kupi v trgovini

Onkraj stiske
Duhovna rast
11,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh