Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Branko Cestnik v pismu soboškemu županu: Čas je za orožje močnih simbolnih dejanj

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 04. 2022 / 17:17
Oznake: Duhovnik, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 19:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Branko Cestnik v pismu soboškemu županu: Čas je za orožje močnih simbolnih dejanj
Župnik Branko Cestnik je tudi eden od piscev tednika Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Branko Cestnik v pismu soboškemu županu: Čas je za orožje močnih simbolnih dejanj

Župnik na Frankolovem Branko Cestnik se je v pismu glede vojne v Ukrajini s posebnim predlogom obrnil na soboškega župana Aleksandra Jevška.

V njem Cestnik pojasnjuje, da mu piše zato, ker je sorodstveno povezan s Prekmurjem in ker je prišel čas, da uporabimo orožje močnih simbolnih dejanj. Soboškemu županu tako predlaga, da v znak solidarnosti do pobitih prebivalcev v kraju Buča in drugih ukrajinskih mestih za tri dni s črnim blagom pokrijejo kip sovjetskega vojaka, ki je postavljen v okviru soboškega Spomenika zmage.

O stališču do Cestnikovega predloga smo povprašali soboškega župana Aleksandra Jevška. Na odgovor še čakamo.


Pismo župnika Cestnika objavljamo v celoti:

Spoštovani g. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota!

Sem Branko Cestnik, župnik na Frankolovem, po rodu Ptujčan, sorodstveno povezan tudi z lepim Prekmurjem. Pišem vam glede vojne v Ukrajini in ker je prišel čas, da uporabimo orožje močnih simbolnih dejanj.

Kakor vsi, sem tudi jaz zelo zgrožen nad zločini, ki jih je ruska vojska zagrešila v kraju Buča pri Kijevu in na podobnih lokacijah drugod po Ukrajini. Zgrožen in prizadet sem toliko bolj, saj smo na Frankolovem ponudili zatočišče ukrajinskim beguncem in vsak dan poslušamo njihove žalostne zgodbe. Prejšnji teden, ko za pokol v Buči še nismo vedeli, mi je gospa Valerija, doma prav iz Buče, na svojem telefonu kazala slike, ki jih je posnela v prvih dneh ruske agresije na njihov kraj. Posnela jih je z okna svojega stanovanja: ruski oklepniki so jasno vidni. Valerija iz Buče in njena mama, ki je na vozičku, sta pred nekaj dnevi preko Karitas našli začasni dom pri dobrih ljudeh v okolici Celja. Kako jima je danes, ko gledata podobe pobitih ljudi v njunem domačem kraju, si ne upam razmišljati.

Pišem vam, ker imam preprost predlog. Predlagam, da v znak solidarnosti do kruto pobitih prebivalcev v Buči in drugod po Ukrajini za tri dni s črnim blagom pokrijete kip sovjetskega vojaka, ki je postavljen v okviru soboškega Spomenika zmage.

Naj obrazložim.

(1) Med sovjetsko armado iz leta 1945 in rusko vojsko, ki leta 2022 pobija po Ukrajini, je kontinuiteta. Tako v izročilu kot v simboliki. Gre za kontinuiteto, ki jo ruska militaristična in nacionalistična ideologija zelo rada poudarja in izpostavlja. V črno zavit kip, izza katerega je simbolizirano obzidje Kremlja (kot pravi razlaga spomenika), bi pomenil protest zoper rusko vojsko, ki je danes vse prej kot »osvoboditeljica«.

(2) Ruska militaristična in nacionalistična klika s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu je nekako »vajena«, da se ji »odpušča« za zločine, kot so porušeni Grozni, vdor v Gruzijo, porušeni Alepo v Siriji ... Odpušča in popušča pa se ji ali v imenu ekonomskih interesov (nafta, plin) ali v imenu minule slave in velikega doprinosa, ki ga je sovjetska armada imela v zmagi nad nacifašizmom leta 1945. Zakriti kip bi pomenil, da tovrstnega »mižanja na eno oko« s strani civilizirane Evrope ne bo več.

(3) Nisem pristaš t. i. »cancel culture«, ki ruši spomenike. Verjamem, da zakritje sovjetskega vojaka v črno blago dostojne kakovosti v teh razmerah ne bi pomenilo skrunitve spomenika, ki vendarle ima svoje mesto v zgodovini vzhodne Slovenije in Murske Sobote. Bi pa takšno dejanje tridnevnega žalovanja, če bi ga prav razložili in ustrezno medijsko podprli, gotovo podalo močno protivojno sporočilo ter bilo razumljeno kot tehten simbol solidarnosti z žrtvami ruske agresije na Ukrajino.

Predlog, ki vam ga podajam, sem oblikoval sam, brez vednosti kogarkoli. Ker vam pišem javno in ker mislim, da se mora naša javnost še odločneje postaviti na stran žrtev vojne v Ukrajini, bom to pismo objavil na svojem blogu https://branenacesti.blogspot.com/.

Hvala za vašo pozornost!

Nalaganje
Nazaj na vrh