Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na satelitskih posnetkih iz mesta Buča vidna množična grobišča

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 04. 2022 / 09:36
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na satelitskih posnetkih iz mesta Buča vidna množična grobišča
Satelitski posnetki cerkve sv. Andreja v Buči. FOTO: Maxar Technologies/Twitter

Na satelitskih posnetkih iz mesta Buča vidna množična grobišča

Po razkritju grozodejstev ruskih sil v mestih Buča in Irpin, je ameriško tehnološko podjetje Maxar Technologies objavilo satelitske posnetke, ki razkrivajo množična grobišča.

Na satelitskih posnetkih iz mesta Buča je ob cerkvi sv. Andreja videti 13-metrski jarek, kjer so ukrajinske sile po osvoboditvi mesta v zadnjih dneh našle množično grobišče. Novinar Reutersa je s kraja poročal, da je bilo množično grobišče pri eni od cerkva še nezasuto.

Podjetje, ki zbira in objavlja satelitske posnetke iz Ukrajine, je objavilo, da so bili prvi znaki izkopavanja množičnega grobišča vidni 10. marca.

»Na Ukrajino se je zgrnilo koncentrirano zlo«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po videnih posnetkih dejal, da »se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo«. Ruske vojake je označil na »morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki same sebe imenujejo vojska.«

Dejal je, da bi te posnetke morale videti matere ruskih vojakov. »Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi,« je dejal v video nagovoru, v katerem je deloma govoril rusko.

Ukrajina je že oblikovala posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se ruske sile umaknile. Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, po navedbah generalne tožilke Irine Venediktove pa so doslej našli trupla 410 civilistov.

Vojna je vedno krutost, nečloveška stvar, ki je v nasprotju s človeškim duhom - ne rečem krščanskim, temveč človeškim. (papež Frančišek na poti z Malte). 

Rusi zanikajo odgovornost in pozivajo sklic Varnostnega sveta ZN

Rusija medtem odgovornost za poboje zanika in trdi, da so delo ukrajinskih nacionalistov, ki hočejo odgovornost podtakniti Rusiji. 

Rusko obrambno ministrstvo zatrjuje, da v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnihkoli nasilnih dejanj. Dodali so še, da je ruska vojska tamkajšnjim prebivalcem dostavila 452 ton pomoči.

Moskva je na to temo za danes zahtevala zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Negativen odgovor sploh ni na izbiro, na voljo sem … Ne vem pa, ali je to izvedljivo, ali je primerno in ali bi bilo to najbolje … Vse je še precej nejasno. (papež Frančišek o možnosti potovanja v Kijev) Več TUKAJ.

Medsebojno obtoževanje sabotiranja evakuacije

Iz obleganih ukrajinskih mest je v nedeljo na varno prispelo 2694 ljudi. Skoraj 1500 rešenih oseb je iz regije Lugansk na vzhodu Ukrajine, je povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk. Iz pristaniških mest Mariupolj in Berdjansk je v nedeljo z lastnimi avtomobili v Zaporožje pobegnilo približno 500 ljudi. Iz Mariupolja je v spremstvu Rdečega križa v Manhuš odpeljalo sedem avtobusov.

Vereščukova je rusko stran obtožila, da krši dogovorjeno prekinitev ognja, tuje agencije povzema STA. Medtem je Rusija obtožila Ukrajino, da ne sodeluje pri evakuaciji civilistov iz Mariupolja. Moskva in Kijev se že več tednov medsebojno obtožujeta sabotiranja evakuacije prebivalcev Mariupolja.

Sicer pa se je v Ukrajino od začetka ruske invazije vrnilo pol milijona ljudi. 

Kupi v trgovini

Svete Višarje
Zgodovina
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh