Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razmere v Ukrajini ostajajo izjemno težke

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 02. 04. 2022 / 09:26
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2022 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razmere v Ukrajini ostajajo izjemno težke
FOTO: Pexels

Razmere v Ukrajini ostajajo izjemno težke

V delih Ukrajine so se sinoči nadaljevali ostri spopadi, ukrajinske oblasti pa so poročale o ruskem raketiranju več mest na jugu in vzhodu države.

Ruska vojska se »počasi, a opazno« umika s severa države, vendar razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke, je ponoči v videonagovoru opozoril predsednik Volodimir Zelenski

Kot je dejal, je pričakovati okrepljene ruske napade na vzhodu države. Ruska vojska kopiči enote in se »pripravlja na nove močne napade« v regiji Donbas in v mestu Harkov. »Težke bitke so pred nami,« je še opozoril Zelenski. 

Ukrajinski napad na rusko skladišče bo otežil nadaljevanje pogajanj

V ruskem mestu Belgorod blizu rusko-ukrajinske meje je zagorelo skladišče goriva, ki sta ga po besedah lokalnega guvernerja napadla dva ukrajinska helikopterja. Ukrajinske oblasti so to zvečer zanikale, a ruska stran svari, da bo napad negativno vplival na nadaljevanje mirovnih pogajanj, ki se danes nadaljujejo preko videopovezave.

Ruska vojska se umika iz okolice Kijeva

Ukrajinska vojska v okolici prestolnice Kijev še naprej utrjuje svoje položaje, medtem pa se ruske sile od tam umikajo in prerazporejajo, da bi se osredotočile na vzhod in jug Ukrajine. V mestih v tem delu države potekajo srditi spopadi in obstreljevanje s strani Rusije. 

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb ukrajinska vojska v spopadih v bližini glavnega mesta Kijev ruske sile potiska nazaj. Ukrajinska vojska je ponovno zavzela več vasi in napreduje, na severovzhodu države pa so ukrajinske sile po hudih bojih zavarovale ključno pot v vzhodnem Harkovu. 

Ruske sile naj bi se umaknile z letališča Hostomel. Hostomel je majhno, toda strateško pomembno letališče. Pred vojno je bilo v njem najpomembnejše ukrajinsko mednarodno tovorno letališče in ključna vojaška letalska baza.

V Ukrajini naj bi vzpostavili sedem evakuacijskih koridorjev

Za evakuacijo civilistov iz obleganih ukrajinski mest naj bi danes vzpostavili sedem humanitarnih koridorjev, enega od njih tudi iz skoraj povsem uničenega mesta Mariupolj na jugu države, je napovedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Verščuk

Po besedah Vereščukove bodo današnje evakuacije potekale predvsem iz Mariupolja in Berdjanska proti Zaporožju. V regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine bodo odprli pet koridorjev iz mest Rubežnoje, Severodoneck, Popasna, Liščansk in naselja Nižnije, ki naj bi civiliste vodili do mesta Bakmut.



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh