Zapri
Iskanje

Papež med letečo tiskovko: »Žalosten sem, nič nas ne izuči«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 04. 2022 / 10:05
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 11:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež med letečo tiskovko: »Žalosten sem, nič nas ne izuči«

Papež med letečo tiskovko: »Žalosten sem, nič nas ne izuči«
Papež Frančišek je brez nadaljnjega pripravljen odpotovati v Kijev. FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek razmišlja o možnosti, da bi odpotoval v Kijev, vendar zaenkrat ni prepričan, ali bo takšno potovanje »izvedljivo« ali primerno, je dejal na sinočnji tiskovni konferenci med povratnim letom z Malte v Rim.


»Pripravljen sem storiti vse, kar je treba,« je sveti oče dejal med tradicionalno »letečo tiskovko« po končanem potovanju v tujino in s tem odgovarjal na vprašanja časnikarjev o razmerah v Ukrajini. Izognil se je neposrednemu odgovoru na vprašanje o odzivu na poročila o usmrtitvah civilistov v predmestju ukrajinske prestolnice: »Vojna je vedno krutost, nečloveška stvar, ki je v nasprotju s človeškim duhom - ne rečem krščanskim, temveč človeškim.«

Vojna je vedno krutost, nečloveška stvar, ki je v nasprotju s človeškim duhom - ne rečem krščanskim, temveč človeškim.

Sveti sedež si tudi v zakulisju z vsemi močmi prizadeva za dosego miru, je po navedbah spletnega portala Vatican News zagotovil papež. »Toda ne moremo objaviti vsega, kar počneta (kardinal Parolin in nadškof Gallagher iz vatikanskega državnega tajništva), iz previdnosti, zaradi zaupnosti.«

FOTO: Vatican Media

Papež je brez nadaljnjega pripravljen odpotovati v Kijev: »Negativen odgovor sploh ni na izbiro, na voljo sem … Ne vem pa, ali je to izvedljivo, ali je primerno in ali bi bilo to najbolje … Vse je še precej nejasno.« Nadaljujejo se tudi prizadevanja za morebitno srečanje med papežem in moskovskim patriarhom Kirilom I.; srečanje bi morda lahko pripravili na Bližnjem vzhodu. »Takšno je trenutno stanje,« tako sveti oče o prizadevanjih vatikanske diplomacije za mir v Evropi.

Putin je papeža nazadnje poklical konec minulega leta, da bi mu »zaželel vse najboljše«.

Na vprašanje, ali je od izbruha vojne govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je papež Frančišek odgovoril: »Stvari, ki sem jih povedal oblastem na obeh straneh, so javne. Nič od tega, kar sem dejal, ni zaupne narave.« Dodal je še, da ga je Putin nazadnje poklical konec minulega leta, da bi mu »zaželel vse najboljše«. Njegovi stiki z Rusijo so sicer prek moskovskega veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Frančišek Putinovega imena tudi tokrat ne omenja

Z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je doslej govoril dvakrat. »Slišala sva se tudi s kijevskim višjim nadškofom Ševčukom.« Prav tako je v rednih stikih s časnikarko, »ki je bila v Lvovu in je zdaj v Odesi. Ona mi sporoča, kakšno je stanje.«

Ko je bilo druge svetovne vojne konec, so si vsi oddahnili: Nikoli več vojne! … Sedemdeset let pozneje smo vse to pozabili …

Frančišek ni želel odgovoriti na vprašanje, kaj bi rekel Putinu, če bi imel možnost neposrednega pogovora z njim. Pri tem je spomnil na svoje izjave za javnost od začetka ruske invazije na Ukrajino. »Ko je bilo druge svetovne vojne konec, so si vsi oddahnili: Nikoli več vojne! … Sedemdeset let pozneje smo vse to pozabili … Znova je prevladal model vojne … Zaljubljeni smo v vojne, v Kajnov duh. Ni naključje, da je na začetku Svetega pisma izpostavljen ta problem: Kajnov duh ubijanja namesto duha miru … Žalosten sem. Nič nas ne izuči. Naj se nas Gospod usmili, vseh nas. Vsi smo krivi!«

FOTO: Vatican Media

Papež spodbuja sporazum Evropske unije o sprejemanju migrantov

Glede pravkar končanega obiska na Malti je papež pojasnil, kako se ga je dotaknil prijazen sprejem tamkajšnjih prebivalcev. Ob tem je pozval k več možnostim za sprejem in vključevanje migrantov in beguncev v Evropi. Vsaka vlada mora določiti, koliko ljudi lahko sprejme in vključi v svojo družbo. »Za to je potreben dogovor z evropskimi državami in vse niso pripravljene sprejeti migrantov. Pozabljamo, da so Evropo ustvarili migranti, mar ne?«

Tako kot Evropa daje velikodušen prostor Ukrajincem, ki trkajo na vrata, bi morala enako storiti tudi vsem drugim, ki prihajajo z območja Sredozemlja.

»Problem« migracije »zadeva vse«: »Tako kot Evropa daje velikodušen prostor Ukrajincem, ki trkajo na vrata, bi morala enako storiti tudi vsem drugim, ki prihajajo z območja Sredozemlja,« je prepričan papež.

FOTO: Vatican Media

»Moje zdravje je zelo muhasto«

Papež je s časnikarji na letalu spregovoril tudi o svojem zdravju, ki »precej niha«: »Moje zdravje je zelo muhasto,« je priznal Frančišek. »Imam težave s kolenom in to mi otežuje hojo. Precej utrujajoče je, vendar gre na bolje,« je pojasnil voditelj Katoliške cerkve, ki se je med dvodnevnim potovanjem tokrat na letalo prvič povzpel s pomočjo dvigala.

Pri mojih letih nikoli ne veš, kako se bo končalo. Upajmo, da se dobro konča.

»Vsaj hodim lahko, pred dvema tednoma to še ni bilo mogoče.« Ampak vse skupaj gre zelo počasi. Papež upa, da se stvari izboljšujejo, da stanje ne gre na slabše: »Toda pri mojih letih nikoli ne veš, kako se bo končalo. Upajmo, da se dobro konča.«

Zaradi težav pri hoji papež med včerajšnjim bogoslužjem na Malti ni mogel vstopiti in izstopiti skupaj z drugimi škofi, temveč je neposredno pristopil k oltarju.

FOTO: Vatican Media

Papeževa zahvala Mariji

Papež Frančišek se je davi po obisku Malte prav tako tradicionalno zaustavil v molitvi pred Marijino ikono Salus Populi Romani, da bi Božji Materi izrazil hvaležnost za njeno materinsko zaščito.

Papežev obisk bazilike sv. Marije Velike je znova pomenil zaključek njegovega apostolskega potovanja: pred ikono je molil tudi pred odhodom na Malto minuli konec tedna.

Papež je na Marijin oltar v kapeli Borghese položil šopek rož in se Blaženi Devici zahvalil za varstvo, nato pa se je z avtomobilom vrnil v svojo rezidenco v vatikanskem Domu sv. Marte.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh