Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: Naj bo Malta vedno varen pristan za migrante

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 04. 2022 / 19:44
Oznake: Papež
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2022 / 20:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: Naj bo Malta vedno varen pristan za migrante
Papež Frančišek na Malti obiskal migrante v Laboratoriju miru Janeza XXIII. FOTO: Vatican media

Sveti oče: Naj bo Malta vedno varen pristan za migrante

Papež Frančišek je apostolski obisk na Malti sklenil s srečanjem migrantov v Centru Janeza XXIII., laboratoriju miru v Hal Faru. Ob tem je izrazil upanje, da bo Malta za ljudi, ki pristanejo na njenih obalah, vedno varno zatočišče.

Papeža Frančiška je uvodoma pozdravil 91-letni p. Dionysius Mintoff, ustanovitelj centra. Dejal je, da papežev obisk krepi vero, ki navdihuje njihova prizadevanja v pomoči tistim, ki so zaradi vojne ali lakote prisiljeni zapustiti svojo domovino, poroča Vatican news.

Darilo migranta: slika ladje, na kateri je prečkal morje

O svojih osebnih zgodbah sta papežu spregovorila dva migranta, ki sta na Malto pribežala iz Afrike. Eden od njiju je kar šestkrat poskusil prečkati Sredozemsko morje, ko pa je prispel na Malto, so ga najprej zaprli v internacijsko taborišče, poroča Kathpress.

Daniel iz Nigerije je papežu podaril sliko, na kateri je upodobil ladjo, s katero je prečkal Sredozemsko morje, na njej pa so življenje izgubili nekateri njegovi prijatelji.

Papež je prisluhnil pričevanju dveh migrantov. FOTO: Vatican media

Tako kot so sprejeli apostola Pavla

»Tu sem, da vam izrazim svojo bližino. Tu sem, da vam pogledam v obraz in v oči,« je ob srečanju z migranti dejal Sveti oče in jim zagotovil, da v srcu hrani njihove stiske in se jih spominja v molitvi.

Ob spominu na prijaznost, s katero so Maltežani sprejeli apostola Pavla in tiste, ki so z njim doživeli brodolom na Malti, je papež izrazil upanje, da bo otok, ki je križišče sredi Sredozemlja, ohranil to starodavno tradicijo in ostal varno zatočišče za vse, ki prispejo na njegovo obalo.

 Papež Frančišek spregovoril migrantom, zbranim ob njegovem obisku. FOTO: Vatican Media 

Brodolom civilizacije lahko reši človečnost

Spomnil se je tudi na tisoče mož, žensk in otrok, ki so v begu pred vojno in lakoto s prečkanjem Sredozemskega morja tvegali svoje življenje, a svojo pot žalostno končali v morju.

Tako kot že decembra lani ob obisku grškega otoka Lezbos je to tragedijo označil za »brodolom civilizacije«, ki pa jo s »prijaznostjo in človečnostjo« lahko rešimo. V praksi to pomeni, da se postavimo v čevlje tisti, ki zapuščajo svojo domovino, poskušamo razumeti njihove življenjske zgodbe, z zavedanjem, da bi to lahko bili mi, naši sinovi in hčere, in delamo, kar je v naši moči, da jim pomagamo, je po poročanju Vatican media dejal papež Frančišek.

Ob tem se je spomnil na ukrajinske begunce ter na vse trpeče v Aziji, Afriki in Ameriki. Kot je dejal, se vseh spominja v svojih molitvah, posebno 90 migrantov, ki so v zadnjih dneh utonili ob obali Libije.

»Bodite priče človeških vrednot«

Spomnil je tudi, da so beguncem pogosto kršene osnovne pravice, »na žalost marsikdaj tudi v sostorilstvu odgovornih oblasti,« je bil kritičen. Opozoril je na osnovno poslanstvo centrov za migrante, to je biti center človekoljubja. Sprejemanje tujcev zahteva svoje čas in ljubezen, je dejal. Velika zahvala gre zato tistim, ki so na Malti sprejeli izziv in vzpostavili ta center, je dejal papež.

Migrante in begunce pa je po pisanju Kathpress pozval, naj prispevajo h kulturi dobrodošlice in bratstva. »Mislim, da je zelo pomembno, da migranti v današnjem svetu postanejo priče človeških vrednot, ki so osnovne za dostojno in bratsko življenje.«

Papeža je najprej pozdravil ustanovitelj centra, p. Dionysius Mintoff. FOTO: Vatican media

Center za migrante Janeza XXIII. Laboratorij miru, ki se nahaja v malteškem sprejemnem centru Hal-Far na južni obali otoka, je leta 1971 ustanovil frančiškan p. Mintoff na apel papeža Janeza XXIII., ki je svet povabil k delovanju za mir. Danes center vodi prostovoljna organizacije, v njem trenutno biva približno 50 migrantov, večinoma iz Somalije, Eritreje, Sudana in Libije.

 Papež se je pridržil prižigu sveče, simbolu vere in upanja. FOTO: Vatican media

Papež Malti pomahal v slovo

Po kratki poslovilni slovesnosti je papež Frančišek sklenil svoje 36. potovanje v tujino in prvo v letošnjem letu. Slovesnosti ob slovesu se je med drugim udeležil tudi malteški predsednik George Vella.

Papež odletel z Malte. FOTO: Vatican media

To je bil četrti apostolski obisk na Malti. Otoško državo je prvi obiskal sveti papež Janez Pavel II., in sicer v letih 1990 in 2001, papež Benedikt XVI. pa je Malto obiskal l. 2010 ob 1950. obletnici brodoloma sv. Pavla.

Nalaganje
Nazaj na vrh