Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nuncij v Ukrajini: papežev obisk v Kijevu zaenkrat ni mogoč

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 03. 2022 / 18:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 18:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nuncij v Ukrajini: papežev obisk v Kijevu zaenkrat ni mogoč
Apostolski nuncij v Ukrajini, nadškof Visvaldas Kulbokas. FOTO: Vatican Media

Nuncij v Ukrajini: papežev obisk v Kijevu zaenkrat ni mogoč

Apostolski nuncij v ukrajinski prestolnici meni, da obisk papeža Frančiška v Kijevu trenutno ni mogoč, saj varnostne razmere tega nikakor ne dopuščajo.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kot je nadškof Visvaldas Kulbokas po navedbah avstrijskega Kathpressa povedal za italijansko revijo Famiglia cristiana, bi bil takšen obisk pogojno mogoč v primeru vsaj začasnega ali omejenega premirja »tako zaradi papeža kot tudi zaradi ljudi, ki naj bi molili z njim,« je dejal nadškof Kulbokas. Brez takšnega ukrepa bi bila »ogrožena varnost vseh«. Skrivno potovanje svetega očeta pa je v vsakem pogledu nepredstavljivo.

Po mnenju opazovalcev bi papežev obisk v ukrajinski prestolnici trenutno izničil vse možnosti, da bi Vatikan imel kakršno koli posredniško vlogo v pogajanjih med Rusijo in Ukrajino.

Tako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kot župan Kijeva Vitalij Kličko sta papeža povabila v Kijev. Po mnenju diplomatskih in teoloških opazovalcev pa bi Frančiškov obisk v ukrajinski prestolnici trenutno izničil vse možnosti, da bi Vatikan imel kakršno koli posredniško vlogo v pogajanjih med Rusijo in Ukrajino.

Nadškof Kulbokas je za revijo Famiglia Cristiana še povedal, da je v Moskvi po diplomatski poti poskušal doseči zaščito sirotišnic ali vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo otrok. Prejel je povratno informacijo, da bodo njegove pomisleke upoštevali.

Nuncijev odziv na vabilo nadškofa Lvova

Nadškof Kulbokas se je v pogovoru za italijansko revijo odzval na nedavne izjave ukrajinskega katoliškega nadškofa Mieczyslawa Mokrzyckega iz Lvova, ki je dejal, da je papežev obisk v ukrajinski prestolnici kljub vojni povsem mogoč. Po mnenju nadškofa Mokrzyckega se sveti oče sicer ne bi mogel srečati z veliko skupino vernikov, Mokrzycki pa je izrazil prepričanje, da bi papež lahko obiskal ne le zahodno Ukrajino, temveč tudi Kijev ali Odeso.

Nadškof Lvova je prepričan, da bi papežev obisk zbudil veliko upanje na konec spopadov med ruskimi in ukrajinskimi silami.

Kot je pojasnil, »Ukrajina čaka na svetega očeta, tudi v teh težkih vojnih razmerah«. Nadškof Lvova meni, da bi papežev obisk zbudil veliko upanje na konec spopadov med ruskimi in ukrajinskimi silami. Mokrzycki je ob tem spomnil tudi na obisk predsednikov vlad Slovenije, Poljske in Češke sredi letošnjega marca v ukrajinski prestolnici.

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh