Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 03. 2022 / 22:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo
Prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali Kijevo. FOTO: Zajem zaslona

Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se sinoči v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Slednji se je trojici zahvalil za »ta močan znak podpore«.

Na novinarski konferenci po srečanju je Volodimir Zelenski dejal, da bodo s takimi zavezniki v vojni z Rusijo zmagali. »Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,« je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Povabilo drugim svetovnim voditeljem

Po srečanju je Zelenski tudi druge svetovne voditelje povabil na obisk: »Vabim vse prijatelje Ukrajine na obisk v Kijev.« Hkrati je opozoril, da je »tukaj lahko nevarno, saj naše nebo še ni zaprto za ruske rakete in letala.« Dodal je še, da so zdaj vse oči sveta zagotovo uprte v ukrajinsko prestolnico, poroča The New York Times.

V Kijev z izrazom podpore

Trije premierji pa so poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

»Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji,« je po poročanju STA med drugim dejal slovenski premier Janez Janša. In dodal, da ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. »Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali.« Dodal je, da se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

Janša je Ukrajini sporočil tudi, da se trudijo, da bi čim prej postala del evropske družine: »Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (...) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU.« 

Slovenski premier je izrazil mnenje, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU »občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira«.

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Obisk pa je bil, kot so sporočili iz kabineta slovenskega premierja, organiziran po posvetu s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Poleg treh premierjev je v delegaciji tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski, ki je na novinarski konferenci zatrdil, da bi morali v Ukrajino napotiti mednarodno mirovno misijo: »Mirovna misija zveze Nato ali morda neke širše mednarodne strukture, ki bo lahko delovala na ukrajinskem ozemlju, je nujna.«

Z obiskom so bili seznanjeni tudi mednarodni deležniki, kot so Združeni narodi, zveza Nato in ZDA. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pojasnil: »Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom.«

Po besedah slovenskega obrambnega ministra Mateja Tonina v pogovoru za CNN pa je šlo ob obisku premierjev za najtrdnejše sporočilo Ukrajini, ki ga Evropa lahko da: »Pomembno je pokazati solidarnost z Ukrajinci, da niso sami, da ni pomoč 'zgolj' vojaška, materialna in v besedah, temveč so tam tudi fizično in izkazujejo pravo podporo Ukrajini.«

Nalaganje
Nazaj na vrh