Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier Janša v družbi poljskega in češkega kolega prispel v Kijev

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 03. 2022 / 08:56
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 21:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier Janša v družbi poljskega in češkega kolega prispel v Kijev
Predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke na poti v Kijev. FOTO: Twitter

Premier Janša v družbi poljskega in češkega kolega prispel v Kijev

Predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so nocoj prispeli v Kijev in so se že srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. So prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

Trije predsedniki vlad so na pot krenili z vlakom in so že dopoldan prečkali poljsko-ukrajinsko mejo. 

S poti proti ukrajinski prestolnici se je slovenski premier Janez Janša oglasil prek Twitterja. Zapisal je, da želijo z današnjim obiskom v Kijevu prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v EU. Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote.

Janša: V preteklih letih preveč teorije

»Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali,« je tvitnil Janša. Opozoril je še, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. »In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini

Prepričan je, da je prišel trenutek, ko se EU prebuja in spreminja, da bo postala še bolj poenotena v podpori Ukrajini. »Ker vaš pogum. Vaša enotnost. Vaše žrtvovanje. V tem trenutku, ko govorimo o naših vrednotah, ni druge države na celi celini, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina.« Zagotovil je še, da bo Ukrajina, ki je evropska država, kmalu na poti v Evropsko unijo.

Janša je sicer skupaj s poljskim kolegom že pred časom evropske kolege v pismu pozval k čimprejšnjemu članstvu Ukrajine v EU. Podporo predlogu je sicer izreklo več držav EU, vendar pa na vrhu EU konec minulega tedna Ukrajina želenih jamstev glede čimprejšnjega članstva v uniji ni dobila.

Vojna v Ukrajini -> V Kijevu razglašene izredne razmere

Novico, da bodo predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije obiskali Kijev in se srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je prvi sporočil kabinet poljskega predsednika. 


Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta. »Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem,« so, tako kot pred tem poljska vlada, sporočili iz Janševega kabineta.

Kot so dodali, je bila mednarodna skupnost seznanjena z obiskom s strani mednarodnih organizacij, med drugim s strani Združenih narodov. Premierjem se bo na obisku pridružil tudi namestnik predsednika poljske vlade ter predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczynski.

Bruselj opozoril na varnostna tveganja

V Bruslju so za STA potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice, da obiščejo Kijev. Sinoči so ju iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen. Neuradno so v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta, saj je bil omenjeni vrh neformalen in na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja.

Pahor in Scholz pozdravila obisk trojice v Kijevu

»Politično izjemno pomemben obisk« je že pozdravil predsednik RS Borut Pahor. Kot je zapisal na Twitterju, je to »močan izraz podpore teh treh držav in celotne EU z Ukrajino«. 

Obisk trojice je pozdravil tudi nemški kancler Olaf Scholz. Dejal je, da je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine. »Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav.« Poudaril je, da mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Nalaganje
Nazaj na vrh