Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: V Kijevu razglašena policijska ura

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 03. 2022 / 09:41
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 20:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: V Kijevu razglašena policijska ura
Kijev 14. marca. FOTO: Zunanje ministrstvo Ukrajine/Twitter

Vojna v Ukrajini: V Kijevu razglašena policijska ura

Pogajalci ruske in ukrajinske strani bodo sicer danes nadaljevali četrti krog pogovorov, ki so ga začeli včeraj. Pogajanja potekajo prek videokonference. Ogenj v ukrajinski prestolnici medtem ne pojenja, spopadi so se tam v zadnjih dneh okrepili.

V središču Kijeva je davi odjeknilo več eksplozij. Ukrajinske oblasti vzroka še niso potrdile, po poročanju medijev naj bi šlo za rakete. Po eksploziji je izbruhnil požar v stanovanjskem bloku.


Župan Kijeva Vitalij Kličko je zaradi hudih bojev razglasil policijsko uro. Veljala bo od danes od 20. ure po lokalnem času do četrtka do 7. ure. V tem času prebivalci ne bodo smeli zapuščati svojih stanovanj, ampak naj bi si poiskali zatočišče v zakloniščih.

Ponoči so se alarmi pred zračnimi napadi sprožili tako v Kijevu kot tudi v Odesi, Umanu ter v regiji Hmeljnicki, tuje medije povzema STA.

Premier Janša iz Ukrajine: Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali

Zelenski rusko vojsko obtožil vojnih zločinov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru izjavil, da je ruska vojska odgovorna vojnih zločinov, ker namerno ustvarja humanitarno katastrofo v ukrajinskih mestih. Ob tem je zagotovil, da bodo odgovorni kaznovani za svoja dejanja. Počasi tudi Rusija spoznava, da z vojno ne bo dosegla ničesar, saj niso pričakovali takšnega odpora, je dodal.

V 20 dneh ruske agresije v Ukrajini je domovino zapustilo 2,95 milijona ljudi, od tega 1,4 milijona otrok, poročajo ZN. Skoraj vsako sekundo v Ukrajini en otrok postane begunec, opozarja Unicef. 

Ranjen dopisnik Fox News

Med poročanjem iz Ukrajine je bil včeraj v bližini Kijeva ranjen britanski novinar, dopisnik ameriške televizije Fox News, Benjamin Hall. Zaradi poškodb so hospitalizirali, je poročala ameriška televizija. Podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo z njenim dopisnikom, ni objavila. 

Begunska kriza skozi objektiv fotografa Tamina Petelinška [FOTO]

S protestnim plakatom v kader na ruski državni televiziji

Na ruski državni televiziji pa je sinoči informativni program v živo prekinila protivojna protestnica, ki je v kader vstopila s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki. S plakatom je sporočala »Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo«. Ob tem je večkrat vzkliknila »ne vojni«. Televizija je nato prekinila prenos v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice.

Posnetek je hitro zaokrožil po spletu in družbenih omrežjih. Protestnica pa je zaradi svojega poguma požela veliko hvale v ruski opoziciji. Pohvalil jo je tudi ukrajinski predsednik Zelenski. Po poročanju medijev je protestnica Marina Ovsjanikova zaposlena na ruski televiziji Pervij kanal, njen oče je Ukrajinec. Domnevno naj bi jo po akciji aretirali. Televizija pa je sporočila, da bodo uvedli notranjo preiskavo. Kremelj je dejanje označil za huliganstvo in ga ostro obsodil.

V Mariupolju več kot 2000 civilnih žrtev

V obleganem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj je bilo od začetka ruske invazije po poročanju lokalnih oblasti ubitih več kot 2000 civilistov. Svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko je razmere označil za nehumane. Zaradi hudega ruskega obstreljevanja in bombardiranja je okoli 400 tisoč prebivalcev ostalo brez tekoče vode in ogrevanja, primanjkovati je začelo tudi hrane. Izrazil je strah, da bo smrtnih žrtev še veliko. Zelenski pa je dejal, da ruske sile že tri dni preprečujejo, da bi v oblegano mesto dostavili sto ton hrane, vode in zdravil.

Ukrajinskim oblastem je danes uspelo vzpostaviti humanitarni koridor, po katerem je oblegano mesto zapustilo približno dva tisoč avtomobilov, še toliko pa jih čaka na svojo priložnost za odhod iz mesta. Že včeraj se je iz Mariupolja uspelo odpeljati okoli 160 avtomobilom s civilisti. 

Z ukrajinsko-slovaške meje: Na pomoč beguncem tudi Slovenci

Regija Herson pod ruskim nadzorom

Ruske sile so sporočile, da so prevzele nadzor nad celotno regijo Herson na jugu Ukrajine, kjer že nadzorujejo mesto Herson. Ukrajinska stran sicer navedb še ni potrdila. Na tem območju ob Črnem morju sicer živi okoli milijon ljudi. Rusko ministrstvo je v dnevnem poročilu še zapisalo, da so uničili več deset ukrajinskih vojaških točk, med drugim tri hangarje za bojna letala in helikopterje v bližini mesta Kramatorsk na območju Donecka. Iz bližnjega Dnipra pa poročajo, da je bilo v obstreljevanju ruskih sil uničeno letališče.

Kardinal Czerny znova potuje v Ukrajino, Krajewski se vrača v Rim

Poklukar: Slovenija je pripravljena sprejeti ukrajinske bolnike

Minister Janez Poklukar je na zasedanju zdravstvenih ministrov EU, na katerem so govorili o odzivu EU na zdravstvene posledice vojne v Ukrajini, poudaril, da je Slovenija pripravljena sprejeti ukrajinske bolnike, ki potrebujejo neodložljivo zdravljenje, in tudi podpira poljski predlog glede zagotavljanja skupnega mehanizma za premeščanje ukrajinskih bolnikov. »Slovenija je pripravljena sprejeti zlasti bolnike, ki neodložljivo potrebujejo zdravljenje ali pomoč, kot so rehabilitacija, hemodializno zdravljenje, zdravljenje tuberkuloze in podobno,« je pojasnil Poklukar, ki podrobnosti o razpoložljivih kapacitetah ni navajal.

Slovaška izgnala tri ruske diplomate

Slovaška bo izgnala tri ruske diplomate, »zaradi njihovega delovanja v nasprotju z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih«, je sporočilo slovaško zunanje ministrstvo. Diplomati, osumljeni vohunjenja, morajo državo zapustiti v 72 urah. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, ta »neutemeljen ukrep ne bo ostal brez odgovora«. Na Slovaškem so bili sicer pridržani najmanj trije slovaški državljani, osumljeni, da so bili plačani za vohunjenje za Rusijo.

Rusija omejila izvoz žit

Ruski premier Mihail Mišustin je podpisal odloke, s katerimi je začasno prepovedan izvoz žit v države članice Evrazijske ekonomske unije (EAEU) ter izvoz sladkorja v tretje države. Prepoved izvoza žit velja do 30. junija, sladkorja pa do 31. avgusta. Pri izvozu žit sicer veljajo določene izjeme, tako sta denimo še naprej dovoljena humanitarna pomoč ter mednarodni tranzit. Z odločitvijo o prepovedi izvoza želi ruska vlada zaščititi domači trg hrane v luči zunanjih omejitev. Mediji sicer poročajo, da ruske zaloge žit presegajo potrebe države. 

Kijevski višji nadškof: zahvala mirovnim protestnikom po vsem svetu

Vatikanska otroška klinika: na zdravljenju tudi otroci iz Ukrajine

Vatikanska otroška bolnišnica Bambino Gesu je na zdravljenje sprejela tudi obolele in ranjene otroke iz Ukrajine, poroča avstrijski Kathpress. Od izbruha vojne je v Rim na zdravniško oskrbo pripotovalo 33 ukrajinskih otrok. Trenutno jih obravnavajo še osemnajst, med katerimi je tudi sedemletni deček, ki nujno potrebuje presaditev kostnega mozga. Pred kratkim so pripeljali pet deklic, od katerih ima ena hudo obliko rakavega obolenja, štiri pa so utrpele poškodbe v bombnih napadih. Mlade Ukrajinke so stare od sedem do štirinajst let.

Nalaganje
Nazaj na vrh