Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Czerny znova potuje v Ukrajino, Krajewski se vrača v Rim

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 03. 2022 / 08:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Czerny znova potuje v Ukrajino, Krajewski se vrača v Rim
Kardinal Michael Czerny med srečanjem z ukrajinskimi begunci na Madžarskem v začetku letošnjega marca. FOTO: Vatican Media

Kardinal Czerny znova potuje v Ukrajino, Krajewski se vrača v Rim

Kardinal Michael Czerny nadaljuje svojo vlogo papeževega posebnega odposlanca in jutri znova potuje na Slovaško, nato pa naprej v Ukrajino, kamor naj bi prenesel papeževo bližino ukrajinskim beguncem.

Papež Frančišek je 75-letnega kardinala in začasnega prefekta Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju prosil, naj po štiridnevnem obisku na Madžarskem znova odpotuje v bližino vojnega območja, tokrat na Slovaško, kjer se bo prav tako srečal z begunci, ki prečkajo ukrajinsko-slovaško mejo, poroča spletni portal Vatican News.

Papež Frančišek želi znova posredovati molitveno bližino »vsem, ki bežijo pred spopadi v Ukrajini in trpijo zaradi nasilja izpod rok napadalcev«.

Papeževa bližina ukrajinskim beguncem

Po navedbah tiskovnega urada Svetega sedeža bo kardinal, član jezuitskega reda, na Slovaško pripotoval 16. marca, v naslednjih dneh pa bo nadaljeval pot proti ukrajinski meji. S tokratno misijo želi papež Frančišek znova posredovati molitveno bližino »vsem, ki bežijo pred spopadi v Ukrajini in trpijo zaradi nasilja izpod rok napadalcev,« je zapisano v izjavi za javnost.

FOTO: Vatican  Media

Nadaljnja skrb in podpora

Kardinal Czerny je Madžarsko in za krajši čas Ukrajino obiskal med 7. in 10. marcem, medtem ko je kardinal Konrad Krajewski, papežev »socialni delavec«, odpotoval v Ukrajino prek poljsko-ukrajinske meje. Najprej je obiskal Budimpešto, kjer se je na dveh osrednjih želežniških postajah srečal z begunci iz Ukrajine in številnimi prostovoljci, ki pregnanim pomagajo pri oskrbi z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, ustavil pa se je tudi na sedežu Jezuitske službe za begunce v madžarski prestolnici.

Kardinal Czerny je Madžarsko in za krajši čas Ukrajino obiskal že med 7. in 10. marcem.

Kardinal Krajewski je odpotoval tudi na madžarsko-ukrajinsko mejo, v mesto Barabás, kjer je vstopna točka za begunce iz Ukrajine in kjer ljudi, potrebne pomoči, sprejemajo predstavniki madžarske vlade, tamkajšnje Karitas in drugih človekoljubnih organizacij. Od tam so kardinala prepeljali prek meje v ukrajinsko mesto Beregove, kjer se je srečal z območnimi škofi vzhodnega in latinskega obreda.

Kardinal Krajewski se vrača v Rim: »Orožje mora utihniti«

Kardinal Konrad Krajewski pa je trenutno na poti nazaj v Rim. Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa povedal v pogovoru za vatikanski časnik L'Osservatore Romano, je bilo izjemno pomembno, da je bil blizu ljudem. Posebej so se ga dotaknile usode številnih žena, ki so na begu s svojimi otroki: »Videti je bilo, da so ljudje zelo utrujeni, zelo utrujeni od večdnevne poti.«

Veliko upov za prihodnost obstaja, toda najprej mora utihniti orožje.

Krajewski pa je navdušen nad »neverjetno gostoljubnostjo in pripravljenostjo za pomoč« ljudem iz Ukrajine. Poleg tega so ga na njegovi poti ves čas, kljub varnostnim tveganjem, spremljali območni vodilni predstavniki političnega in cerkvenega življenja. Veliko so skupaj molili in govorili o prihodnosti, je pojasnil kardinal Krajewski: »Veliko upov za prihodnost obstaja, toda najprej mora utihniti orožje.«

Papežev »socialni delavec« je bil na poti teden dni, vsak dan na drugem cilju. Ljudje so jokali, ko so iz njegovih rok prejeli rožni venec papeža Frančiška. »To deželo zapuščam osebno izjemno obogaten, kajti srečal sem ljudi z globoko vero, ki pripadajo različnim veroizpovedim,« tako kardinal Krajewski. Kardinal se je v Lvovu srečal tudi s kijevskim višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom.

Nalaganje
Nazaj na vrh