Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in slovaški premier o pomoči ukrajinskim beguncem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 03. 2022 / 14:17
Oznake: Premier, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2022 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež in slovaški premier o pomoči ukrajinskim beguncem
Sveti oče in Heger sta posebno pozornost namenila humanitarnim razmeram in sprejemu vojnih beguncev. FOTO: Vatican Media

Papež in slovaški premier o pomoči ukrajinskim beguncem

Papež Frančišek in slovaški predsednik vlade Eduard Heger sta na današnjem srečanju med drugim razpravljala o pomoči Slovaške ukrajinskim beguncem, ki bežijo pred rusko invazijo. Ta srednjeevropska država je doslej sprejela že približno 200.000 beguncev.

Papež in Heger sta se ob tem spomnila lanskega papeževega apostolskega potovanja na Slovaško in izrazila hvaležnost za dobre dvostranske odnose in vlogo Cerkve v družbi. Razumljivo pa sta se s posebno pozornostjo dotaknila vojne v Ukrajini ter njenega vpliva na regionalni in mednarodni ravni, poroča spletni portal Vatican News.

Na Slovaškem približno 200.000 beguncev

Iz Ukrajine je od začetka ruskega napada pobegnilo več kot 2,6 milijona ljudi, Slovaška pa je doslej sprejela približno 200.000 ukrajinskih beguncev. Po besedah Hegerja slovaško mejo vsak dan prestopi med 10 in 12 tisoč ljudi in dodal, da pričakuje, da se bo število v prihodnjih dneh povečalo, saj naj bi se ruski napad okrepil na sosedo okrepil. Ob tem je zatrdil, da ima Slovaška načrt za povečanje svojih zmogljivosti za sprejem Ukrajincev, ki bežijo pred grozotami vojne.

Slovaški premier se je ločeno sestal tudi s kardinalom, državnim sekretarjem Svetega sedeža Pietrom Parolinom in nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, ministrom za odnose z državami.

Papež znova pozval h koncu vojne

Sveti oče je na srečanju še enkrat več pozval h koncu vojne v Ukrajini. Papež se je sicer že v nedeljo ob zaključku opoldanskega angelusa zahvalil številnim evropskim narodom, ki sprejemajo milijone beguncev iz Ukrajine, kot je Slovaška. Govoril je tudi z »bolečim srcem« in se pridružil milijonom navadnih ljudi, ki prosijo za konec vojne.

Nalaganje
Nazaj na vrh