Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ukrajini tudi drugi papežev odposlanec, kardinal Czerny

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 03. 2022 / 10:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Ukrajini tudi drugi papežev odposlanec, kardinal Czerny
Kardinal Czerny prečka madžarsko-ukrajinsko mejo. FOTO: Twitter/Cardinal M. Czerny SJ

V Ukrajini tudi drugi papežev odposlanec, kardinal Czerny

Tudi kardinal Michael Czerny je sinoči z Madžarske odpotoval v Ukrajino.

V deželo, ki jo je zajela vojna vihra, je tako prispel še drugi posebni papežev odposlanec, vatikanski izvedenec za migracije. Kot so iz Vatikana sinoči sporočili na družbenem omrežju Twitter, je kardinal Czerny pripotoval v mesto Berehove na zahodu Ukrajine. Tam se je že srečal z begunci, za katere skrbi krajevna grško-katoliška skupnost.

Kardinal Czerny je vladne predstavnike prosil, naj Madžarska ohrani »kulturo sprejemanja ukrajinskih beguncev in jo razširi tudi na druge osebe v stiski«.

Kardinal Czerny v mestu Berehove na zahodu Ukrajine. FOTO: Vatican Media

Kardinal Czerny, začasni vodja vatikanskega dikasterija za razvoj, je v torek iz Rima pripotoval na Madžarsko. V Budimpešti se je srečal s prostovoljci Karitas in malteških vitezov, ki na železniški postaji Keleti vsak dan oskrbijo okoli 2.500 oseb na begu iz Ukrajine. Popoldne je kardinal obiskal cerkev sv. Kanizija, kjer pomoč beguncem organizira katoliška Skupnost sv. Egidija.

Pred odhodom v Ukrajino se je Czerny sestal še z namestnikom madžarskega premierja Zsoltom Semjenom. Kardinal ga je prosil, naj Madžarska ohrani »kulturo sprejemanja ukrajinskih beguncev in jo razširi tudi na druge osebe v stiski«, je poročal spletni portal Vatican News.

Kardinal Czerny pozdravlja prostovoljce Karitas na madžarsko-ukrajinski meji. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je minulo nedeljo po opoldanski molitvi angelovega češčenja napovedal odhod kardinalov Czernyja in Krajewskega na krizno območje. Czerny, po rodu Čeh, je v smeri Ukrajine potoval prek Madžarske, papežev »socialni delavec« Krajewski pa prek svoje domovine Poljske. Že v torek sta ga v Lvovu na zahodu Ukrajine sprejela grško-katoliški višji nadškof Kijeva Svjatoslav Ševčuk in rimsko-katoliški nadškof Lvova Mieczyslaw Mokrzycki.

Za poljsko televizijo in ameriški spletni portal Crux je kardinal Krajewski povedal, da je papež Frančišek kupil tudi gorivo za poljske tovornjake, ki trenutno v Kijev, Odeso ali Žitomir vozijo humanitarno pomoč. Krajewski je papežu po lastnih navedbah poslal tudi fotografije s poljsko-ukrajinske meje. Ženske z majhnimi otroki so v hudem mrazu stale v dolgih vrstah: »To so prizori, ki me povsem pretresejo,« je povedal kardinal.

Eden od poudarkov kardinalovega obiska v Ukrajini so obiski socialnih ustanov, ki pomagajo beguncem.

Med srečanjem v Lvovu sta se Krajewski in oba ukrajinska škofa po telefonu pogovarjala tudi s papežem Frančiškom. Kardinal je papežu opisal prve vtise svpjega obiska v Ukrajini. Nadškof Mokrzycki se je voditelju Katoliške cerkve zahvalil ne le za njegove molitve, ampak tudi za posebnega odposlanca Krajewskega, ki je obiskal Ukrajino. »Zahvaljujoč njemu čutimo, da nam sveti oče resnično želi biti blizu,« je pojasnil nadškof.

Danes popoldne je v Lvovu načrtovano molitveno srečanje s kardinalom Krajewskim in člani Vseukrajinskega sveta Cerkva in verskih skupnosti. Eden od poudarkov kardinalovega obiska v Ukrajini so tudi obiski socialnih ustanov, ki pomagajo beguncem.

Begunka iz Kijeva kardinalu kaže strašljive vojne prizore na svojem telefonu. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh