Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: papež vnovič pozval h koncu vojne v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 03. 2022 / 16:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: papež vnovič pozval h koncu vojne v Ukrajini
Papeževo molitev so na Trgu sv. Petra spremljali tudi verniki z ukrajinskimi zastavami. FOTO: Vatican Media

Angelus: papež vnovič pozval h koncu vojne v Ukrajini

Papež Frančišek je po današnji opoldanski molitvi angelovega češčenja znova pozval h koncu vojne v Ukrajini.

»V Ukrajini tečejo reke krvi in solz. Ne gre samo za vojaški poseg, temveč za vojno, ki seje smrt, uničenje in revščino,« je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal sveti oče. »Število žrtev nenehno raste, prav tako beguncev, predvsem mater in otrok. Potreba po humanitarni pomoči v tej mučeni deželi iz ure v uro narašča,« tako Frančišek.

V Ukrajini tečejo reke krvi in solz. Ne gre samo za vojaški poseg, temveč za vojno, ki seje smrt, uničenje in revščino.

Papež se je zahvalil vsem, ki sprejemajo begunce, in »z vsem srcem« pozval, »da se v resnici zagotovijo humanitarni koridorji ter da je zagotovljen in omogočen dostop pomoči zasedenim področjem, da se ponudi življenjsko potrebna pomoč našim bratom in sestram, ki jih morijo bombe in strah«. »Predvsem pa rotim, naj se prenehajo oboroženi napadi, naj prevladajo pogajanja, naj prevlada zdrava pamet. Naj se znova začne spoštovati mednarodno pravo!« je Frančišek čustveno sklenil današnji opoldanski nagovor.

Zahvala časnikarjem

Papež je izrekel tudi zahvalo vsem časnikarjem, ki poročajo z vojnega območja v Ukrajini in zaradi zagotavljanja informacij tvegajo svoje življenje. Njihovo delo nam omogoča, »da smo blizu drami ukrajinskega prebivalstva in vidimo, kako kruta je vojna«.

Časnikarji na vojnem območju delajo v izjemno nevarnih pogojih.

Časnikarji na vojnem območju delajo v izjemno nevarnih pogojih. Pogosto jim primanjkuje ustrezne zaščitne opreme, potrebujejo pa tudi nujno medicinsko ter humanitarno ali finančno pomoč.

Poleg tega je ruski predsednik Vladimir Putin v petek podpisal več zakonov, ki še dodatno omejujejo svobodo izražanja v Rusiji, kar bo še dodatno omejilo poročanje neodvisnih medijev. Za širjenje domnevnih »lažnih informacij« o ruskih oboroženih silah je zagroženo do 15 let zaporne kazni. Kazni grozijo tudi tistim, ki javno »črnijo« vojsko. Ruski parlament je pred tem potrdil ustrezno spremembo zakona.

Kardinala Krajewski in Czerny na poti v Ukrajino

Papež je danes tudi sporočil, da v teh dneh v Ukrajino odhajata dva kardinala, da bi bila blizu tamkajšnjim prebivalcem: kardinal Krajewski, papežev »socialni delavec«, ki bo nesel humanitarno pomoč vsem potrebnim, in kardinal Czerny, začasni prefekt Dikasterija za celostni človeški razvoj. Navzočnost teh dveh kardinalov v Ukrajini ne bo zgolj navzočnost papeža, temveč vsega krščanskega ljudstva, ki hoče biti blizu in reči: »Vojna je norost! Ustavite se, prosim vas! Ozrite se na to krutost!«

FOTO: Vatican Media

Papež: hudiču odgovarjajmo samo z Božjo besedo

V nagovoru pred opoldansko molitvijo je papež izhajal iz današnjega evangeljskega odlomka, ki nas pelje v puščavo, kjer je Sveti Duh Jezusa štirideset dni vodil, da bi ga hudič skušal. Tudi Jezusa je hudič skušal, zato nas lahko spremlja, vsakega od nas, med našimi skušnjavami, je pojasnil sveti oče.

Resnična sreča ni v imetju, temveč v deljenju, ne v izkoriščanju drugih, temveč v ljubezni do bližnjega, ne v obsedenosti z oblastjo, temveč v veselju služenja.

Kajti Jezus se je na zmagoslaven način uprl privlačnosti zla, tako da je na skušnjave odgovoril z Božjo Besedo, ki pravi, da Boga ne smemo izkoristiti zase, da bi si pridobivali privilegije. Resnična sreča namreč ni v imetju, temveč v deljenju, ne v izkoriščanju drugih, temveč v ljubezni do bližnjega, ne v obsedenosti z oblastjo, temveč v veselju služenja.

Kot je poudaril Frančišek, se Jezus s hudičem ne pogovarja, pač pa ga odžene stran, in to vedno stori z Božjo besedo. Hudič je namreč zelo prekanjen, zato se z njim ne spuščajmo v pogovor. Pri odgovoru z Božjo besedo ne bomo nikoli zgrešili.

Nalaganje
Nazaj na vrh