Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek ponovno pozval k miru v Ukrajini

Za vas piše:
T. M.
Objava: 27. 02. 2022 / 15:57
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2022 / 16:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek ponovno pozval k miru v Ukrajini
»Pepelnična sreda naj bo dan molitve in posta za mir v Ukrajini.« FOTO: Tatjana Splichal

Papež Frančišek ponovno pozval k miru v Ukrajini

V današnjem evangeliju nas Jezus vabi k razmisleku o našem pogledu in o našem govorjenju.

»Lahko zapademo v nevarnost, pravi Gospod, če se osredotočimo na to, da gledamo iver v očesu brata, bruna v svojem očesu pa ne opazimo,« je papež začel današnji nagovor na 8. nedeljo med letom. 

»Drugače rečeno, zelo smo pozorni na pomanjkljivosti drugih, čeprav na tiste majhne, kot je iver, pri tem pa resno zanemarjamo svoje tako, da jim damo majhno veljavo. Res je, kar pravi Jezus, saj vedno najdemo vzroke, da krivimo druge, sebe pa opravičujemo. Večkrat se pritožujemo nad stvarmi, ki niso v redu v družbi, v Cerkvi, v svetu, ne da bi najprej to postavili pod vprašaj in ne da bi se zavzeli spremeniti najprej same sebe. Vsaka rodovitna, pozitivna sprememba se mora začeti pri nas samih. V nasprotnem primeru ne bo spremembe,« je prepričan papež. 

Gospod nas vabi, da ponovno očistimo svoj pogled

»Najprej od nas zahteva, da pogledamo vase in prepoznamo lastno bedo,« je sveti oče nadaljeval svoj nagovor. »Kajti, če nismo sposobni videti svojih napak, nas bo vedno vodilo v to, da bomo povečevali napake drugih. Če pa priznamo svoje napake in svojo revščino, se za nas odprejo vrata usmiljenja. In potem, ko smo se pogledali od znotraj, nas Jezus vabi, naj gledamo druge, kakor to počne On, ki ne vidi predvsem zla, temveč dobro. Tako nas gleda Bog, da v nas ne vidi nepopravljivih napak, temveč vidi v nas otroke, ki pogrešijo. S tem je spremenjen zorni kot, saj ni več osredotočenosti na napake, ampak na otroke, ki grešijo. Vemo, da Bog vedno odpušča. Vabi nas torej, naj počnemo enako, da ne iščemo v drugih zla, temveč dobro.« 

»Vprašajmo se torej, kakšno vrsto besed uporabljamo. Besede, ki izražajo pozornost, spoštovanje, razumevanje, bližino, sočutje, ali pa besede, katerih namen je, da se pkažemo lepe pred drugimi? In še, ali govorimo krotko ali pa onesnažujemo  svet z razširjanjem strupa s kritiziranjem, pritoževanjem, povečevanjem agresivnosti?« S temi vprašanji je papež danes zaključil svoj nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra. 

Ponovno vabilo k molitvi in postu za mir v Ukrajini

»Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek dejal, da smo v teh dneh pretreseni zaradi vojne in je ponovil povabilo, da naj bo pepelnična sreda dan molitve in posta za mir v Ukrajini. Nadalje je spomnil, da so bili včeraj v Granadi razglašeni za blažene Gaetan Giménez in petnajstih tovarišev, mučencev, ki so bili leta 1936 umorjeni iz sovraštva do vere,« poroča Vatican News. 


Nalaganje
Nazaj na vrh