Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Br. Matej Štravs: V zadnjih letih krstil kar nekaj otrok z imenom Matej

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 09. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnik, God, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Br. Matej Štravs: V zadnjih letih krstil kar nekaj otrok z imenom Matej
Brat kapucin Matej Štravs, katerega nebeški zavetnik je apostol Matej: FOTO: Tatjana Splichal

Br. Matej Štravs: V zadnjih letih krstil kar nekaj otrok z imenom Matej

Danes goduje apostol in mučenec sv. Matej, ki je tudi na Slovenskem precej češčen svetnik, čeprav nima nobene župnijske cerkve, posvečenih mu je le nekaj podružnic. Ob njegovem godu se začenja koledarska jesen, zato ta svetnik velja za napovedovalca vremena.

O življenju apostola Mateja ne vemo zelo veliko. »Vsekakor pa je najbolj dragoceno to, kar je o njem zapisano v Matejevem evangeliju,« pojasnjuje župnik Matej Štravs, brat kapucin iz Štepanje vasi v Ljubljani, ki goduje na današnji dan.

Ob tem nas brat Matej spomni, da v devetem poglavju Matejevega evangelija lahko preberemo zapis o tem, kako je Jezus poklical Mateja: »Ko je Jezus šel od tam, je zagledal moža, imenovanega Matej, ki je sedèl pri mitnici, in mu je rekel: 'Hôdi za menoj!' In ta je vstal in šel za njim.«

Matej je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov. Kako pomembno mesto je zavzemal med apostolsko druščino? 

Apostol Matej je bil, preden je šel na pot za Jezusom, cestninar ali mitničar. Ker so mnogi cestninarji goljufali, je bil poklic cestninarja na slabem glasu. Matejeva mitnica je bila v tedanjem trgovskem mestu Kafarnaumu ob Genezareškem jezeru. Ko ga je Jezus poklical, je vstal in šel za njim ter postal eden od njegovih 12 apostolov. Ker je Matej pisal o Jezusu, lahko sklepamo, da je Jezusa pozorno poslušal in Jezusovo oznanjevanje sprejel globoko v svoje srce.

Sveti Matej. FOTO: Splet

Ali gre pri apostolu Mateju in piscem evangelija po Mateju za isto osebo? 

Znano je, da je Matejev evangelij, ki je bil v osnovi napisan v aramejskem jeziku, napisan predvsem za judovsko skupnost. V njem je nazorno opisano, kako so se z Jezusovim prihodom na svet uresničile prerokbe, ki so zapisane v Stari zavezi. V tem evangeliju zato pogosto najdemo citate teh prerokb iz Stare zaveze.

Vendar se zdi, da se pripisuje evangelij temu apostolu podobno kot pripisujejo Davidu psalme. Matej je duhovni prednik, začetnik izročila, ki se izteka v Matejev evangelij. Prav radi in lahko si predstavljamo, da je ta apostol s posebno ljubeznijo zbiral besede svojega Gospoda in Učitelja, jih sestavljal, primerjal in izročal dalje ter tako ustvarjal temeljni zaklad zbirke Gospodovih besed, ki je postala najpomembnejši vir za pisatelje Matejevega evangelija.

Brat Matej: »Prepričan sem, da če se svetnikom priporočamo, jih s tem razveselimo.« FOTO: Osebni arhiv

Apostol Matej je po starodavnem izročilu dolgo časa deloval v Etiopiji in spreobrnil veliko ljudi. Kako nas lahko nagovarja v današnjem času, da bi spreobrnil tudi nas? 

Čas in kraj smrti apostola Mateja sta neznana. Po enem od izročil je umrl mučeniške smrti v Etiopiji, po drugem izročilu pa naj bi umrl v Hieropolisu v Partiji. Vsekakor si ga lahko prestavljamo kot gorečega oznanjevalca Jezusovega evangelija, ki je svoje oznanjevanje potrdil tudi z mučeniško smrtjo. Za to, kar je oznanjal.

Iz življenja apostola Mateja in drugih apostolov lahko vidimo, da je bilo tedaj oznanjevanje »smrtno nevarno«, pa vendar so tvegali in oznanjevali. Evangelij jim je bil tako dragocen, da ga niso mogli zadrževati samo zase, ampak so ga po najboljših močeh širili naprej. Tudi danes, čeprav okoliščine niso najbolj ugodne, smo poklicani, da oznanjamo Jezusov nauk tistim, ki ga še ne poznajo. Ali ne bo lepo, če nam bo dano, da nekoč pridemo v nebesa, in bomo tam našli nekoga, ki je vero v Boga našel prek našega oznanjevanja.

Ime Matej ima v Sloveniji več različic. Ena od njih je Matevž. Z njim je povezan tudi pregovor, ki pravi: »Če je sv. Matevž vedren, prijetna bo jesen.«

Tudi vi ste, podobno kot apostol Matej, sledili Jezusovemu klicu. Kje še vidite stične točke z vašim nebeškim zavetnikom? 

Svojemu nebeškemu zavetniku Mateju se pogosto priporočam. Prepričan sem, da se našim zavetnikom premalo priporočamo. Kot duhovnik imam navado, da na koncu svete maše, ko podelim blagoslov rečem: `Naj vas na priprošnjo vaših nebeških zavetnikov blagoslovi vsemogočni Bog Oče in Sin in Sveti Duh.´ Prepričan sem, da če se svetnikom priporočamo, jih s tem razveselimo. Njihovo poslanstvo je namreč, da v naše življenje pošiljajo nebeški blagoslov, če se jim priporočamo.

Tudi danes, čeprav okoliščine niso najbolj ugodne, smo poklicani, da oznanjamo Jezusov nauk tistim, ki ga še ne poznajo.

Svojemu nebeškemu zavetniku sem hvaležen za pomoč in podporo pri oznanjevanju. Večkrat v življenju sem, po božji milosti, bil navzoč tam, kjer me je nekdo potreboval. Še posebej sem hvaležen, da sem lahko večkrat komu podelil zakramente, preden se je poslovil s tega sveta.

Matej je v Sloveniji dokaj priljubljeno ime. Ni pa v Sloveniji nobena župnijska cerkev posvečena Mateju, le nekaj podružnic. Zakaj mislite, da je tako? 

Ime Matej je v zadnjem času še kar popularno. Sam sem v zadnjih letih krstih kar nekaj otrok z imenom Matej. Zakaj mu je Sloveniji posvečenih tako malo cerkva? Kolikor poznam zgodovino Cerkve, so se ljudje skozi zgodovino priporočali določenim svetnikom, ki so jih najbolj poznali, cenili in na priprošnjo katerih so se dogajali čudeži. Prav tem svetnikom so posvetili največ cerkva.Nalaganje
Nazaj na vrh