Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brata Logar: Včasih kot pes in mačka, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 26. 06. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brata Logar: Včasih kot pes in mačka, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]
Domen in Simon Logar. FOTO: Kaja Zupanc

Brata Logar: Včasih kot pes in mačka, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]

Brata Domen in Simon Logar prihajata s kmetije Veliki Brdnik iz Starega trga pri Slovenj Gradcu. Delo na kmetiji je zanju vedno predstavljalo pomemben del življenja, saj sta že od malih nog sodelovala pri opravilih. Po smrti dedka in nesreči očeta sta morala prevzeti odgovornost za kmetijo, kar jima je prineslo še večje veselje do dela.

Kmetija Veliki Brdnik se ukvarja s prirejo mleka in ima trenutno okoli osemdeset glav živine, od tega je petdeset krav molznic. V prihodnosti načrtujejo razširitev dejavnosti s proizvodnjo in prodajo mlečnih izdelkov.

Kmetija Veliki Brdnik. FOTO: Kaja Zupanc

Kmet in magister inženir gradbeništva

Domen je pri vpisu na fakulteto kolebal med geografijo in gradbeništvom, a na koncu se je vseeno zaradi boljše perspektive odločil za študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Leta 2013 je z diplomo uspešno zaključil prvo stopnjo bolonjskega programa in se nato vpisal še na drugo, iz katere je tudi magistriral.

Kot majhen fant sem se vedno rad vozil z dedkom in očetom na traktorju, dedek me je tudi zelo hitro naučil voziti traktor, kar je bilo takrat veliko veselje. (Domen)

Strast do kmetovanja in številk 

»Že kot otroka me je delo in življenje na kmetiji vedno veselilo in zanimalo, zato še vedno z veseljem opravljam vsa opravila,« je povedal Simon.

Simon s svojim osličkom. FOTO: Kaja Zupanc

Po osnovni šoli je pot nadaljeval na srednjo Ekonomsko šolo Slovenj Gradec, saj so mu številke zelo ležale. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja iz računovodstva. V otroških letih se je podal tudi v učenje diatonične harmonike in nekaj časa igral tudi v lokalnem orkestru harmonikarjev.

Pogovoru lahko prisluhnete tudi na tej povezavi.

Nesreča očeta in smrt dedka

Leta 2010, po smrti dedka in delovni nesreči očeta, pri kateri si je porezal prste na roki, sta morala Domen in Simon poprijeti za opravila na kmetiji bolj kot kadarkoli prej, kljub obveznostim na faksu. Mama zaradi tehnologije reje in načina dela, ki je potekal v starem hlevu, sama ne bi zmogla.

»Pomagal sem pri molži in krmljenju ter prevzel skupaj z bratom večino opravil na travnikih in polju, saj je bilo to poleti, ko je sezona košnje in potem siliranja koruze,« je pripovedoval Domen. Od takrat naprej so mu vsa ta opravila postajala tudi vedno večje veselje, zato tudi zdaj poleg službe, kamor se dnevno vozi v Ljubljano in nazaj domov, še vedno pomaga pri vseh večjih opravilih. Če jih ne uspe opraviti med vikendom, pa si uredi dopust.

Družina Logar. FOTO: Osebni arhiv družine 

Večino dni v letu pripravlja obrok za krave molznice in, ko niso na paši, tudi za plemenske telice in breje krave. Delo so si po dolgih letih truda končno olajšali, saj so prišli do dovoljenja za gradnjo novega moderniziranega hleva.

Prosti čas

Brata kljub delu še vedno najdeta čas za rekreacijo. Rada igrata nogomet, odbojko, kolesarita in hodita v hribe. Že kot majhna sta z bratrancem in sestrično preigrala veliko nogometa na travniku za hišo ali pa košarke na dvorišču, kjer sta »nažigala« tudi hokej na rolerjih.

»Odkar sem zaposlen, kronično primanjkuje časa, na vrsto pride samo še zimska rekreacija, nogomet ali odbojka, ki se odvija načeloma dvakrat tedensko, in sicer enkrat s sodelavci in enkrat z društvom podeželske mladine,« je dejal Domen.

Drug drugemu opora. FOTO: Kaja Zupanc

Bratska ljubezen

»Kot otroka sva bila kot pes in mačka,« je v smehu pripovedoval Domen. Skozi leta pa sta postala vse bolj povezana. »Tista najstniška nagajivost naju je minila, postala pa sva tudi bolj pametna.« Zdaj si brata drug drugemu stojita v oporo in si pomagata pri opravilih.

Aktivna člana DPM

Poleg dela na kmetiji sta tudi aktivna člana Društva podeželske mladine Mislinjske doline. Sodelovala sta pri različnih projektih in tekmovanjih ter pomagala pri organizaciji državnega kviza Mladi in kmetijstvo 2016. 

Domen je prevzel funkcijo regijskega predstavnika pri ZSPM za Koroško, kjer se trudi, da društva delujejo dobro in ostanejo povezana.

Nagrada iz državnega kviza. FOTO: Kaja Zupanc

Skoraj zmagovalci

Lani se je Simon udeležil tekmovanja Mladi in kmetijstvo 2022 na katerem so skupaj z ekipo osvojili drugo mesto. »Gorenjci so nas za las premagali,« je povedal.

Skozi oči mladega kmeta

V prihodnosti si želita, da bi vlada bolj prisluhnila kmetom in jih podprla v njihovem delu, da bodo lahko opravljali dejavnosti, ki jih imajo radi in obvladujejo. Domen poudarja, da »kmetje ne želijo nič slabega in da vedno skrbijo za naravo«. Simon pa dopolnjuje, da »je podeželje čudovito, ker je lepo obdelano«.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj.

Kupi v trgovini

Sejalec pomladi
Proza
14,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh