Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bratovščina sv. Pija zavrača združitev z Vatikanom

Objava: 04. 11. 2011 / 10:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bratovščina sv. Pija zavrača združitev z Vatikanom

Tako je v svojem zapisu na spletni strani napovedal območni vodja lefebvrovcev v Veliki Britaniji, Paul Morgan, uradnega odziva bratovščine še ni.

Med člani bratovščine sv. Pija očitno vlada nesoglasje, da bi zavrnili z vatikanske strani predlagano združitev z Rimom. Območni vodja lefebvrovcev v Veliki Britaniji, Paul Morgan, je v svojem zapisu na spletni strani to možnost zavrnil, v prispevku pa je poročal tudi o srečanju tridesetih vodij bratovščine z vseh koncev sveta v začetku letošnjega oktobra v Albanu pri Rimu.

Dogmatična preambula, ki so jo za bratovščino sv. Pija pripravili v Vatikanu, vsebuje vse elemente, ki so jih lefebvrovci nenehno zavračali, pojasnjuje Paul Morgan. Mednje sodi tudi sprejetje liturgične reforme in sklepov drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965). Vsi prisotni na zasedanju v Albanu so enoglasno ugotovili, da je vatikanski dokument zanje 'nedvomno nesprejemljiv' in da še ni dozorel pravi čas za organizacijsko včlanjenje bratovščine v skupnost z Vatikanom.

Številni tradicionalistični blogi v Franciji in Španiji so v začetku tedna poročali, da je Morganov zapis le nekaj ur po objavi izginil s spletnih strani britanskega okrožja bratovščine. To bi lahko pomenilo, da se je članom bratovščine kakršno koli dokončno sklepanje zdelo preuranjeno. V sredo zjutraj si je bilo zapis ponovno moč prebrati na spletnem naslovu http://www.sspx.co.uk/.

Drugi tradicionalistični krogi Morganov zapis ocenjujejo kot oviro za sprejetje vatikanskega dokumenta.

V uradni izjavi bratovščine sv. Pija po zasedanju v Albanu je bilo zapisano, da želijo člani 'v doglednem času' oblikovati odgovor na vatikanske predloge. Pred tem naj bi vodja bratovščine Bernard Fellay z obema pomočnikoma Niklausom Pflugerjem in Alain-Marcom Nelyjem dokument vatikanske Kongregacije za nauk vere še enkrat temeljito preveril. Besedilo je po poldrugo leto trajajočem procesu oblikoval prefekt kongregacije, kardinal William Levada, ki ga je Fellayu izročil s prošnjo po pritrdilnem odgovoru.

Med oktobrom 2009 in aprilom 2011 so izvedenci tradicionalistov, ki so od Rima ločeni od junija 1988, ter vatikanske komisije 'Ecclesia Dei' razpravljali o možnosti ponovne združitve. Sporne točke so drugi vatikanski cerkveni zbor s svojimi izjavami o ekumenizmu, verska svoboda in medverski dialog, pa tudi po koncilu uvedene liturgične reforme.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh