Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brazdasta kita včeraj v Tržaškem zalivu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 11. 2020 / 12:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2020 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brazdasta kita včeraj v Tržaškem zalivu

Brazdasta kita včeraj v Tržaškem zalivu

Gre za drugo največjo žival na svetu in edinega stalno prisotnega vosatega kita v Sredozemlju.

V severnem Jadranu prisotnost brazdastega kita zaznajo na povprečno vsakih nekaj let. FOTO in VIDEO: Društvo Morigenos



Raziskovalci Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos iz Pirana so včeraj, na podlagi obvestila slovenskega ribiča, naleteli na osupljiv prizor v slovenskem morju v Tržaškem zalivu. Izsledili so namreč in opazovali dva morska velikana, brazdasta kita (Balaenoptera Physalus), ki velja za drugo največjo žival na svetu (takoj za sinjim kitom) in edinega stalno prisotnega vosatega kita v Sredozemlju. V severnem Jadranu njegovo prisotnost zaznajo na povprečno vsakih nekaj let.

Brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 metra in teže 50 ton, na južni pa celo do 26 metrov in 80 ton. Prehranjujejo se predvsem z majhnimi rakci in nekaterimi manjšimi ribami. Na rdečem seznamu so označeni kot ranljiva vrsta, v Sredozemlju jim glavne grožnje predstavljajo naleti hitrih ladij, podvodni hrup, kemično onesnaženje in mikroplastika, so sporočili iz Morigenosa. Pred nekaj leti sta dva brazdasta kita požela ogromno pozornosti javnosti tudi že v okolici otoka Lošinj.



Fotografije in zračni posnetki živali

»Oba kita smo fotografirali in pridobili zračne posnetke obeh živali. Na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa bomo lahko v sodelovanju s tujimi kolegi ugotavljali, ali sta bila kita že identificirana drugod, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja,« so še pojasnili v društvu Morigenos, veseli odličnega sodelovanja z lokalnimi ribiči, saj brez njihove pomoči včeraj ne bi mogli zbrati dovolj omenjenih podatkov.

Obenem v društvu pozivajo vse, ki so te dni na morju, naj jim v primeru opažanj kitov to čim prej sporočijo na telefonsko številko 031/77-10-77, saj jim tako pomagajo zbirati pomembne informacije o gibanju in zdravstvenem stanju teh živali. Hkrati prosijo tudi lastnike plovil, naj se kitom ne približujejo na manj kot 200 metrov, saj s tem zmanjšajo morebitni negativni vpliv nanje.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh