Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brazilski škofje zaskrbljeni

Za vas piše:
K. C.
Objava: 01. 08. 2019 / 11:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2019 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brazilski škofje zaskrbljeni

Pred sinodo o Amazoniji so podprli beatifikacijo umorjenega misijonarja in izrazili zaskrbljenost pred umorom vodje plemena Wajapi.

Maša v spomin na umorjenega italijanskega patra Ezechiela Ramina

Brazilska škofovska konferenca se je odzvala na umor vodje domorodnega amazonskega plemena Wajapi, ki se je zgodil 24. julija, in se zavzela za življenje tudi z vidika integralne ekologije. Poleg tega je v zvezi z bližajočo se sinodo o Amazoniji 200 brazilskih škofov v pismo papežu podprlo priznanje mučeništva italijanskega Ezechiela Ramina, ki je bil umorjen v 80. letih prejšnjega stoletja pri njegovem duhovniškem služenju v Amazoniji, kjer se je odprto boril za pravice domorodcev.

Skupina iskalcev zlata umorila vodjo plemena Wajapi

Brazilska škofovska konferenca je izrazila zaskrbljenost zaradi okoliščin smrti vodje plemena Wajapi v brazilski državi Amapa, ki ga je skupina 50 iskalcev zlata in dragih kamnov umorila 24. julija, ko je napadla rezervat plemena v amazonskem delu države na severu.

Brazilski škofje v svoji izjavi pozivajo k iskanju rešitev, ki bi onemogočile nadaljnje uničenje in izkoriščanje. To je po njihovem mnenju smrtonosno, spodkopava skupni dom in krši temeljne človekove pravice prebivalstva. Škofje hkrati izražajo podporo prizadevanju ohranitvi življenja v vseh njegovih oblikah in pojavah ter v okviru tega izražajo tudi spoštovanje do stvarstva z vidika integralne ekologije.

Škofje zahtevajo priznanje mučeništva patra Ezechiela Ramina

Pred bližajočo se oktobrovo posebno sinodo za Amazonijo je 200 brazilskih škofov podpisalo pismo, v katerem od papeža Frančiška zahtevajo, da bi priznal mučeništvo italijanskega misijonarja Ezechiela Ramina, ki je bil umorjen leta 1985 v škofiji Cacoal v brazilskem delu Rondônia. Prihajal je iz Padove in bil v času smrti, ko je zagovarjal pravice domorodnih skupnosti, ki jim je bilo odvzeto ozemlje, star le 32 let. V brazilski škofiji Cacoal je deloval dobro leto dni.

V pismu škofje izražajo podporo postopku beatifikacije. Končala se je že škofovska faza, zato se bodo zdaj s primerom ukvarjali v Rimu. Pater Ramin bi po mnenju škofov lahko postal zavetnik Amazonije in oktobrske sinode, ki se bo ukvarjala z njo.

Na duhovnega očeta Ramina se je v brazilski državi Mato Grosso pred nekaj dnevi spomnilo okrog 500 katoličanov z mašo in procesijo. Slovesnosti so se udeležili tudi prelat Zenildo Luiz Pereira da Silva, brat umorjenega duhovnika Antonio, redovniki, pastoralni delavci, kateheti in nekateri predstavniki političnega in socialnega življenja.

Letos v Braziliji uničenega dvakrat več pragozda kot lani

Glede na statistike državnega urada v Braziliji je bilo od začetka tega leta uničenega 3700 km˛ pragozda, kar je več kot 100% povečanje glede na prejšnje leto. Brazilska pastoralna komisija za zemljo je bilo leta 2018 v konflikte zaradi zemlje vpletenih okrog milijon ljudi, kar je več kot 35 % več kot leta 2017.

Pater Ezachiele je v boju za pravice povezal nasprotne strani

Pater Ezechiele Ramin je umrl pod kroglami napadalcev 24. julija 1985 v Ji-Parani, delu tropskega pragozda v notranjosti Brazilije. Kot je dejal postulator v postopku beatifikacije, duhovnik Arnaldo Baritussio, je bil mladi duhovnik sposoben spraviti sprte strani in graditi skupnost.

»Oče Ezechiele je vedel, da lahko samo skupaj izboljšajo svojo situacijo. Pomagal jim je razumeti neizogibnost skupnega življenja v različnosti.«

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh