Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez pogajanj med Svetim sedežem in Prago?

Objava: 20. 08. 2009 / 10:23
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brez pogajanj med Svetim sedežem in Prago?

Med papeževim obiskom Češke septembra letos niso predvidena pogajanja med Cerkvijo in državo

Med papeževim obiskom Češke v letošnji jeseni ne bo govora o že leta spornem sporazumu med Prago in Svetim sedežem. Predsednik Češke škofovske konference, nadškof Jan Graubner, je sporočil, da program papeževega obiska med 26. in 28. septembrom letos ne predvideva pogajanj na to temo. Češka sodi med 'reformirane' države, ki svojih odnosov s Svetim sedežem še ni uredila na pravni osnovi.

Nadškof Graubner je pojasnil, da za čas papeževega obiska ne pripravljajo pogajanj na meddržavni ravni. Ni pa izključil možnosti, da češki premier Jan Fischer in papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone vprašanja ne bi vsaj načela, saj imata proste roke pri izbiri vsebine svojih pogovorov.

Temeljni sporazum je bil podpisan že leta 2002 in ga je vatikanska stran že ratificirala. Ratifikacija v češkem parlamentu pa je bila neuspešna. Leta 2003 je večina čeških poslancev prišla do zaključka, da je sporazum za Republiko Češko neugoden, ker bi bile z njegovo ratifikacijo zapostavljene druge verske skupnosti. Predsednik Vaclav Klaus je takrat pojasnil, da sporazuma ne bodo ratificirali, ker bi s tem katoliški Cerkvi omogočili preveč privilegijev.

Papež Benedikt XVI. bo na obisku na Češkem prav na praznik njihovega narodnega junaka kralja Venčeslava (Vaclava). Svetnika naj bi 28. septembra 935 v kraju Stara Boleslav umoril njegov brat Boleslav. Na njegov god bo papež v češkem romarskem središču daroval sveto mašo.

Položaj vernosti Čehov je zelo nejasen. Zadnji popis prebivalstva po koncu komunističnega režima je namreč postregel z izredno nasprotujočimi si podatki.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh