Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezjanski Mariji z ljubeznijo [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Trpin
Objava: 23. 05. 2023 / 05:00
Oznake: Kultura, Maša
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brezjanski Mariji z ljubeznijo [FOTO]
Pri osrednji romarski sveti maši je p. Robert Bahčič, rektor bazilike, blagoslovil nove oltarne prte in kelih. FOTO: Tatjana Splichal

Brezjanski Mariji z ljubeznijo [FOTO]

Pri Mariji Pomagaj je bilo preteklo nedeljo še posebej slovesno. Pri osrednji romarski sveti maši je p. Robert Bahčič, rektor bazilike, blagoslovil nove oltarne prte in kelih. Po dolgem času slabega vremena je trg pred baziliko to nedeljo obsijalo sonce. Veliko število romarjev je napolnilo prostor pred zunanjim oltarjem.

V nove oltarne prte je všitih 200 klekljanih src. FOTO: Tatjana Splichal

Nove oltarne prte, tako v svetišču kakor tudi veliki oltarni prt na zunanjem oltarju, v katere je všitih 200 klekljanih src, so baziliki Marije Pomagaj poklonile slovenske klekljarice v zahvalo pred njenim praznikom. Ideja o projektu »Brezjanski Mariji z ljubeznijo« se je porodila lani septembra kot odgovor, da se na vse pritiske na nas kristjane in vse, kar je svetega, odzovemo z ljubeznijo do Marije in tudi do vseh tistih, ki to žal delajo in se morda niti ne zavedajo posledic svojih sprevrženih dejanj.

Tanja Oblak je zaslužna za vodenje in uresničitev projekta. FOTO: Tatjana Splichal

Hvala gospe Tanji Oblak za vodenje in uresničitev tega projekta, kakor vsem dragim klekljaricam, ki so bile skoraj vse prisotne. Prav tako vsem ostalim, ki so pomagali pri izdelavi tega projekta! Med izdelovalci klekljanih src so bili mnogi otroci, nekateri tudi zdravstveno prizadeti, med njimi celo slepa deklica. Čestitke!

Med izdelovalci klekljanih src so bili mnogi otroci, med njimi celo slepa deklica. FOTO: Tatjana Splichal

Po sveti maši je gospa Tanja Oblak v zahvali poudarila, da je Marija Pomagaj na Brezjah bila, je in bo ostala naša največja priprošnjica pri Bogu in večna Kraljica Slovencev. »V času, ko skušajo mnogi prevrednotiti krščanske vrednote, v času sebičnosti in individualizma želimo klekljarice s povezovanjem in dobrimi deli biti kvas naše družbe. To dokazujemo tudi z ljubeznijo do nebeške Matere. Hvala vsem, ki ste sodelovali. Bog naj vam povrne.«

Zunanji veliki prt ima viden monogram Marije – AM.

Zunanji veliki prt ima viden monogram Marije – AM. Čipke so všite v obliki črke M. Črka M vabi ... vabi Mati Marija. Marija vabi, da pristopimo k oltarju, in je vedno z nami kakor v pričakovanju prihoda Svetega Duha skupaj z apostoli. In ko se približamo prtu, se nam razodene prav njena molitev v všitem rožnem vencu v obliki črle A, delo gospe Zvonke Senčar. Molitev in evharistična daritev dajeta smisel in notranjo moč naših ravnanj in odločitev. Pojdimo še v kapelo Marije Pomagaj. Tam najdemo na prtu tudi stvaritve otrok, njihove čipke. Čista in preprosta srca so v njih.

Prisotne so bile skoraj vse klekljarice. FOTO: Tatjana Splichal

Kot se je izrazila gospa Tanja Oblak, je projekt izdelave prtov z imenom Brezjanski Mariji z ljubeznijo nastal kot odgovor na razžalitve Marije Pomagaj, ki smo jih bili kristjani deležni lani. V mašni pridigi je p. Robert Bahčič spomnil na moč molitve v skupnosti z Marijo: ostati skupaj je bil pogoj, ki ga je postavil Jezus za sprejem prihoda Tolažnika, in njihova dolga molitev je bila predpostavka za njihovo soglasje. Tako tudi za nas, ko je najbolj nevzdržno in ko bi hoteli čim prej vse rešiti, se je potrebno ustaviti in enodušno vztrajati v molitvi. Trenutki molitve, čakanja so trenutki, ki so potrebni. V njih se učimo, da ni vse odvisno od nas in da nismo samozadostni.

Veliko število romarjev je napolnilo prostor pred zunanjim oltarjem. FOTO: Tatjana Splichal

Vsaka od klekljaric je po končani sveti maši prejela iz rok gospe Tanje tudi lepo oblikovano plaketo za sodelovanje v projektu. Mnoge so se ta dan v čast Materi Božji oblekle v narodno nošo, najbolj svečano obleko. Za nas »zunanje opazovalce«, ki smo spremljali vse delo oblikovanja src že doma po družinah, so bile to prave marijanske duhovne vaje, prave šmarnice.

Vsaka od klekljaric je po končani sveti maši prejela tudi lepo oblikovano plaketo za sodelovanje v projektu. FOTO: Tatjana Splichal

To nedeljo smo bili deležni tudi drugega blagoslova ob začetku svete maše. Namenjen je bil novemu kelihu in pateni za svetišče Marije Pomagaj. Umetniški kelih, ki je v celoti povezani z Devico Marijo, je izdelal zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta. Takole nas je umetnik nagovoril:

Umetniški kelih, ki je v celoti povezani z Devico Marijo, je izdelal zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta. FOTO: Tatjana Splichal

»Rad bi vam predstavil svoj najobsežnejši in najzahtevnejši izdelek letošnjega leta – kelih, posvečen Devici Mariji. Kelih je ročno kovan iz Sterling srebra, pozlačen s 24-karatnim zlatom in obsežno ognjeno emajliran. Srebrna figura Device Marije je postavljena v sredino noge keliha, kjer stoji na stiliziranem globusu. Njene roke so, drugače kakor pri običajnih upodobitvah, odprte in usmerjene proti ljudem. S tem vsem navzočim podeljuje svoj mir in pomoč. Ob njenih nogah najdemo patinirano srebrno kačo, ki v tem primeru simbolizira zmago dobrega nad zlom.

Kelih, posvečen Devici Mariji. FOTO: Tatjana Splichal

Marija je v nogi keliha delno skrita, obdana s plaščem modrih listov treh prepletajočih se lilij, katerih cvetovi so izrezljani iz kamene strele. Lilije simbolizirajo čistost, mir in upanje, modra barva pa Devico povezuje z nebom in morjem.

Mnoge klekljarice so se ta dan v čast Materi Božji oblekle v narodno nošo, najbolj svečano obleko. FOTO: Tatjana Splichal

Osrednja kamna v zlatih okovjih nad Devico Marijo in na pateni sta brazilski ametrin, ki je naravna združitev ametista in citrina. Ametist poskrbi za tradicionalno vijolično barvo, rumeni citrin pa v kamen vnese toplino in predmetu poda izgled stalne obsijanosti s sončnimi žarki.
Zadnji poudarjeni kamen je citrin, vdelan v spodnjo stran noge keliha, katerega namen je ob povzdigovanju posijati luč med zbrane.«

»V času, ko skušajo mnogi prevrednotiti krščanske vrednote, v času sebičnosti in individualizma želimo klekljarice s povezovanjem in dobrimi deli biti kvas naše družbe.« FOTO: Tatjana Splichal

Bogu hvala za obilo blagoslovov, ki jih prejemamo po priprošnji Marije Pomagaj.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh