Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezjanski Mariji Pomagaj kopija olimpijske zlate kolajne Urše Bogataj

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2022 / 17:19
Oznake: Šport, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2022 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brezjanski Mariji Pomagaj kopija olimpijske zlate kolajne Urše Bogataj
Urša Bogataj je rektorju svetišča p. dr. Robertu Bahčiču izročila kopijo zlate olimpijske kolajne. FOTO: Marija.si

Brezjanski Mariji Pomagaj kopija olimpijske zlate kolajne Urše Bogataj

V zahvalo za dve zlati odličji na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu je slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj včeraj s starši in številnimi prijatelji in znanci iz Polhovega Gradca poromala k Mariji Pomagaj na Brezje.

Sveto mašo je, kot so zapisali na spletni strani Marija.si, v brezjanski baziliki daroval župnik Župnije Polhov Gradec Bogdan Oražem, pel je združeni pevski zbor župnij Polhov Gradec in Črni vrh. Po koncu maše je Urša Bogataj rektorju svetišča p. dr. Robertu Bahčiču izročila kopijo zlate olimpijske kolajne, p. Robert pa ji je izročil kopijo milostne podobe Marije Pomagaj s priložnostnim zapisom na hrbtni strani:


Spoštovana dvojna zlata olimpijka Urša Bogataj!

Ob vseh velikih tekmovanjih naše športnike izročamo v molitvi Mariji Pomagaj in zanje tudi darujemo svete maše. Vsak športnik, ki gre na olimpijske igre, je moral za to veliko garati, se izkazovati in tudi marsikaj pretrpeti. Nič ni samoumevno po sebi. Na velikih tekmovanjih se mora vse, kakor rečemo, poklopiti, da športnik doseže medaljo, še posebej zlato.

Zlati medalji, ki ste si ju priskakali na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, sta zaslužen blagoslov za vsa vaša odrekanja, za vse napore, za vse bolečine in solze. Samo vi in dobri Bog veste, kakšno veselje se je naselilo v vašo notranjost ob prvi olimpijski zlati medalji in tudi ob drugi. V ponos in veselje smo v soboto, 5. februarja 2022, na samostanskem vrtu, ob petju Zdravljice, vam v čast, dvignili zastavo velikanko.

Še naprej Vam želimo obilo blagoslova na vaši skakalni športni poti in vas ter vaše domače in vaše trenerje in prijatelje še naprej izročamo v varstvo Marije Pomagaj. Bog vas živi, spoštovana zlata olimpijka Urša Bogataj!


Urša Bogataj se je za izjemen olimpijski uspeh (in tudi vse druge) zahvalila Mariji Pomagaj. FOTO: Marija.si

Tradicionalno romanje

Romanje župljanov Polhovega Gradca na Brezje je že tradicionalno in ga že vrsto let izpeljejo na zadnjo septembrsko soboto. Nekateri romajo peš, drugi s kolesi ali z avtomobili. Župnik Bogdan Oražem je sveto mašo tokrat daroval v spomin na pokojna Primoža Trobca in Marka Malovrha.

Romanje župljanov Polhovega Gradca na Brezje je že tradicionalno. FOTO: Marija.si

Kdo je Urša Bogataj?

Za osvežitev spomina: Urša Bogataj prihaja iz vasi Briše pri Polhovem Gradcu, v skakalni karieri pa se je – s trdimi treningi in veliko odrekanja, pa tudi, kot pravi sama, z Božjim blagoslovom – dokopala že do številnih uspehov, ob dveh olimpijskih odličjih je lani postala tudi ekipna svetovna podprvakinja v Oberstdorfu, že šestkrat pa je zmagala tudi na tekmah svetovnega pokala, po trikrat v posamični in ekipni konkurenci, enkrat (ekipno lani) tudi pred domačimi navijači na Ljubnem. Pred tednom dni je na dveh preizkušnjah poletne velike nagrade v romunskem Rasnovu, posamični in ekipni, vpisala dve drugi mesti.

Rektor p. dr. Robert Bahčič je Urši Bogataj izročil kopijo milostne podobe Marije Pomagaj. FOTO: Marija.si

Župnik o Urši

V pogovoru za spletno Družino je februarja letos župnik Bogdan Oražem o Urši Bogataj povedal: »Urša je imela že v času priprave na birmo status športnice. Kljub odsotnosti v zimskem času se to pravzaprav ni kaj dosti poznalo. Ko je bila doma, je šla v nedeljo najprej ob 7. uri k maši, potem na zajtrk in nato na trening, tekme in druge obveznosti. Osebno zelo ceni delo misijonarjev in vseh, ki se trudijo za človeka vredno življenje. Zato ni nenavadno, da sta ji osebno kot prijatelja po olimpijskem zlatu med prvimi čestitala tudi misijonarja Pedro Opeka in Janez Krmelj z Madagaskarja.«

Nalaganje
Nazaj na vrh