Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Robert Bahčič: Nesprejemljivo ravnanje uredništva časopisa Mladina

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 25. 08. 2022 / 06:35
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Robert Bahčič: Nesprejemljivo ravnanje uredništva časopisa Mladina

P. Robert Bahčič: Nesprejemljivo ravnanje uredništva časopisa Mladina

Rektor bazilike Marije Pomagaj p. dr. Robert Bahčič se je odzval na skrunjeno podobo Marije Pomagaj na naslovnici 33. številke tednika Mladina. Avtor naslovnice je Novi kolektivizem, katerega član je bil nedavno preminuli umetnik Roman Uranjek.

Na naslovnici 33. številke Mladine je prikazana popačena brezjanska podoba. Upodobitev novorojenega Odrešenika je nadomestil s podobo deklice, ki pa ima tudi že atribute odrasle ženske, spominja na hemafrodita in s tem rani idealno podobo, ki jo verniki nosimo v srcu in ki izraža naše najglobje hrepenenje, je v imenu slovenskega narodnega svetišča Brezje zapisal p. dr. Robert Bahčič. "Ne gre samo za nedopustno spreminjanje enega izmed slovitih umetniških del, ampak prav tako za napad na enega izmed najbolj intimnih osebnih odnosov, ki ga krščanski verniki gojimo do te Podobe."

Del naslovnice 33. številke tednika Mladina

Layerjeva slika prinaša Slovencem tolažbo

Bahčič je opozoril, da je znamenita Layerjeva slika Marije z Jezusom že več kot 200 let simbol globoke slovenske vernosti in prinaša tolažbo in upanje vseh romarjev, ki se zgrinjajo v osrednje slovensko romarsko svetišče, podobo pa so Slovenci ponesli tudi po svetu. O pristnih verskih čustvih priča tudi knjiga pričevanj o uslišanjih in tolažbi, ki po Bahčičevih besedah daje slutiti, kaj vse se dogaja ob podobi Marije Pomagaj na Brezjah. "Od tod tudi njen častitljiv vzdevek »Marija Pomagaj«, ki pove, da iz njene materinske ljubezni nihče ni izvzet."  

»Odklanjam in globoko obžalujem«

Brezjanska podoba Matere Božje predstavlja ne le verski simbol, pač pa tudi slovensko kulturno identiteto, je poudaril. "Zato moram kot rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča in s tem tudi kot varuh te podobe Matere Božje povedati, da takšno iznakaženje slovenskega verskega in obče človeškega simbola odklanjam in globoko obžalujem nesprejemljivo ravnanje uredništva časopisa Mladine." 

Napad na svetinje slovenskih kristjanov

Izrazil je upanje, da bomo tudi v slovenskem prostoru prišli do tiste stopnje medosebnih odnosov, ko bodo najgloblja čustva ljudi spoštovana. "Nobena kritična misel do zgodovinske pojavnosti krščanstva, tudi ne do cerkvenih ustanov, prav tako pa ne sklicevanje na umetniško svobodo, ne morejo dovoliti napada na eno izmed najglobljih svetinj, ki jih slovenski kristjani nosimo v sebi," je zapisal.

Odziv p. dr. Roberta Bahčiča so posredovali uredništvu tednika Mladina, objavljen pa je tudi na spletni strani Marijinega svetišča na Brezjah Marija.si

Spomnimo, podoba Marije Pomagaj je bila predmet skrunitve že leta 1998. Vernike in Cerkev je takrat razburila naslovnica CD plošče glasbene skupine Strelnikoff, na kateri je bila namesto Jezuščka podgana, vendar so slovenska sodišča takrat prepoznala pravico glasbene skupine do umetniške svobode izražanja.  

Podobe Marije Pomagaj še ni v vašem domu? 

Tednik Družina ta teden v 34. številki prinaša originalno Layerjevo podobo Marije Pomagaj na tršem papirju s posvetilno molitvijo Mariji na hrbtni strani. Prejeli jo boste vsi naročniki, mogoče pa jo je naročiti tudi na telefonski številki 01/36-02-830 ali 831. 

Tedniku Družina št. 34 je priložena podoba Brezjanske Marije Pomagaj. FOTO: M. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh