Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezmesni recepti za adventne petke

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 11. 2015 / 08:57
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brezmesni recepti za adventne petke

Brezmesni recepti za adventne petke

Postni petki ne sodijo le v postni čas!

Maja 2011 so katoliški škofje v Veliki Britaniji in Walesu objavili izjavo, s katero so želeli oživiti navado zdržka od mesnih jedi ob petkih. Nekaterim ljudem se je to zdel korak nazaj, vračanje nepotrebnih pravil za katoličane, ki si po napornem delovnem tednu želijo »poštenega« zrezka.



Številni katoličani se ne zavedajo več, da naj bi bili petki – z izjemo slovesnih praznikov – skozi vse leto postni dnevi. To tradicionalno pomeni zdržek od mesnih jedi, kanonsko pravo pa škofom dopušča, da to pravilo prilagodijo, če se jim zdi potrebno, in mnogi so to storili. Oznanili so, da petkove pokore še vedno veljajo, vendar lahko katoličani način pokore izberejo, tudi v obliki dobrodelnosti. Mnogi verniki so to povsem spregledali in ob petkih ne upoštevajo postne postave, vedno več pa se jih vendarle vrača k tradicionalnemu zdržku od mesnih jedi.


Obuditev tradicije postnih petkov je v Angliji in Walesu kar dobro uspela, poročajo tamkajšnji katoličani. To je tudi eden izmed načinov, kako javno spregovoriti o svojem katolištvu. Brezmesni petki katoličane povezujejo, jim vzbujajo občutek občestvenosti in pravzaprav olajšajo petkovo pokoro. Vernikom se ni potrebno vsak teden znova odločiti, kakšno dobro delo bodo opravili, z zdržkom od mesnih jedi pa storijo tudi nekaj dobrega za svoje zdravje. Seveda velja, da naj bi katoličani, ki so vegetarjanci ali vegani, vendarle izbrali drugo obliko petkove pokore.



Enega večjih izzivov pa za gospodinje pogosto predstavlja vprašanje, »kaj v petek dati v lonec«. Pred desetletji bi nam gotovo zavidale neštete možnosti, ki so nam danes na voljo, denimo medmrežje, na katerem je mogoče najti več receptov za brezmesne jedi kot jih bomo v življenju lahko sploh pripravili …


Nekaj malega za pokušino:


Zelenjavna pita »Mamma Mia«

Sestavine

Testo za pito:

  • ·200 g moke (lahko polovico polnozrnate in polovico bele)
    ·50 g masla
    ·8 žlic vode
    ·ščepec soli
    ·1/2 žličke pecilnega praška
    Nadev:
    ·1 čebula
    ·1 večji korenček
    ·1 srednje velika bučka
    ·1 srednje velik paradižnik
    ·2 pesti koruze iz konzerve
    ·2 pesti leče
    ·2 žlici belega vina
    ·olivno olje
    ·sol
    poper
    ·nasekljan svež ali posušen peteršilj
    česen v prahu


Preliv:

  • ·100 g sira
    ·1 žlica kisle smetane
    ·1 jajce
    ·2 žlici smetane za kuhanje
    ·0,5 dl mleka
    ·sol
    poper
    peteršilj


     Priprava


    Če nimamo kuhane leče, jo damo najprej kuhati, da bo med pripravo ostalih jedi že kuhana.

    Testo:

    Maslo najprej gnetemo med rokama, da se malo zmehča. Dodamo moko s pecilnim praškom in gnetemo, da dobimo zmes podobno drobtinam. Na koncu dodamo še vodo in testo zgnetemo v homogeno maso. Oblikujemo kepo in jo damo za 15 minut v hladilnik.

    Nadev:

    Na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo na drobno nariban korenček in vino ter dušimo tako dolgo, da vino povre. Dodamo še malo soli, popra, peteršilja in 2 ščepca česna v prahu.


Odstavimo z ognja in počakamo, da se malo ohladi. Medtem narežemo bučko na tanke kolobarje. Paradižnik razpolovimo, odstranimo sredico in ga narežemo na tanke trakove.


Preliv:

Jajce razžvrkljamo, mu dodamo kislo smetano, mleko in smetano za kuhanje in dobro premešamo. Začinimo in na koncu v maso dodamo še nariban sir.


Sestava jedi:

Testo za pito razvaljamo na 0,5 cm debelo. Če se nam testo drobi, ga preprosto pretlačimo v model. Ko imamo testo v modelu, ga prepikamo z vilicami. Na testo damo popraženo čebulo s korenčkom, nato 1 plast bučk, na bučke pa polagamo trakove paradižnika, ki ga rahlo solimo. Na paradižnik damo ponovno 1 plast bučk, nanje pa potresemo koruzo in lečo. Nato vse skupaj prelijemo s prelivom.

Pečemo približno 25 minut na 180 stopinj.


  • ·Količina zadošča za 2 osebi oz. model velikosti 25 x 20 cm.


    Zelenjavna pica na listnatem testu

     Sestavine


    1 zavitek listnatega testa (2 kosa)
    ·1 rdeča in 1 zelena paprika
    ·1 bučka
    ·1 čebula
    ·1 melancana
    ·40 dag sira za pico
    ·4 jajca
    ·3 - 4 kisle smetane

    Priprava

    Testo razvaljamo v velikosti pekača. Vso zelenjavo narežemo na majhne koščke, malo osolimo in zmešamo skupaj. Sir na grobo naribamo. Testo položimo v pekač in ga prepikamo z vilicami. Obložimo s polovico zelenjave in polovico sira. Jajca stepemo, osolimo in vmešamo kislo smetano. Polovico te mase prelijemo po pici. Pečemo cca. 20 minut pri 200 stopinjah. Medtem ko se peče, pripravimo še drugo polovico. Ko je pečeno, počakamo, da se ohladi in narežemo na majhne koščke.


    Zelenjavna obara

     Sestavine


    žlica olja
    ·1/2 čebule
    ·2 korenja
    ·2 papriki
    ·grah
    ·por
    bazilika
    lovor
    peteršilj ali luštrek
    ·strok česna
    ·1/2 žličke vegete·
    sol, poper
    ·voda
    ·dve jajci
    ·moka

     Priprava


    Na maščobi prepražimo pol čebule, dodamo vso narezano zelenjavo (zelenjava je lahko po vašem okusu). Na hitro prepražimo, posolimo in zalijemo z vodo. Količina vode je odvisna od števila oseb. Pokuhamo in zgostimo z dvema žličkama moke, ki smo jo zmešali z decilitrom vode. Pustimo kuhati, da se zelenjava vsa zmehča, nato dodamo še vegeto in poper po okusu. Dve jajci stepemo in dodamo toliko moke, da je zmes kar precej gosta, vendar še vedno tekoča brez grudic. Z malo žličko delamo žličnike in jih z žličko polagamo v juho. Če se takoj razkuhajo, pomeni, da je premalo moke in je še dodamo. Sprva so majhni, vendar se nakuhajo. Kot prilogo priporočamo ajdove žgance.


    Zamisel/Vir: www.aleteia.org / www.kulinarika.net
    Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh