Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanci molijo ob kraljičinem jubileju

Objava: 07. 02. 2012 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanci molijo ob kraljičinem jubileju

Osrednje slovesno bogoslužje pripravljajo 5. junija v londonski stolnici sv. Pavla, v priložnostni molitvi pa se Bogu zahvaljujejo, da je ‘ta narod, kraljestva in ozemlja blagoslovil s kraljico Elizabeto II.’.

Anglikanska državna Cerkev je minuli teden objavila priložnostno molitev pred včerajšnjim šestdesetletnim jubilejem kronanja kraljice Elizabete II. Besedilo so sestavili člani kapitlja v londonski stolnici sv. Pavla, na željo canterburyjskega in yorškega nadškofa pa so jo prvič molili med včerajšnjimi bogoslužji v čast bisernega jubileja. Osrednje slovesno bogoslužje pripravljajo 5. junija v londonski stolnici sv. Pavla.


Besedilo molitve gre takole: ‘Bog časov in večnosti, čigar Sin vlada kot služabnik in ne kot vladar, zahvaljujemo se Ti in Te slavimo, da si ta narod, kraljestva in ozemlja blagoslovil z Elizabeto II., našo ljubo in slovito kraljico. V tem jubilejnem letu ji nakloni svoje darove ljubezni, radosti in miru, da bo še naprej služila v zvesti poslušnosti Tebi, svojemu Gospodu in Bogu, in v pogumnih prizadevanjih svojim deželam in ljudstvom. Zdaj in vse dni svojega življenja po Kristusu, našem Gospodu. Amen.’

Elizabeta II. je bila za kraljico razglašena 6. februarja 1952 v starosti petindvajset let. Uradna slovesnost kronanja je sledila šestnajst mesecev kasneje, 2. junija 1953. Celoten naziv danes petinosemdesetletne kraljice je ‘Elizabeta II., po Božji milosti kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter ostalih področij in ozemelj, poglavarka Skupnosti držav in zagovornica vere.’

Britanska kraljica je obenem poglavarka otoške države Antigva in Barbuda v Karibskem morju, Avstralije, Bahamov, Barbadosa, Belizeja, Grenade, Jamajke, Kanade, Nove Zelandije, Papue Nove Gvineje, Salomonskih otokov, otokov St. Kitts in Nevis, Sv. Lucije, Sv. Vincencija in Grenadinov ter Tuvaluja, pa tudi poglavarka vesoljne anglikanske Cerkve.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh