Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanci zgroženi ob znanstvenem prispevku o detomoru

Objava: 04. 03. 2012 / 14:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanci zgroženi ob znanstvenem prispevku o detomoru

Pisci prispevka v ‘The Journal of Medical Ethics’ argumentirajo, da je pravica do življenja lahko priznana šele na podlagi določenih sposobnosti.

V angleško govorečem svetu je precej razburjenja povzročil znanstveni prispevek o moralnem ovrednotenju detomora, ki uboj novorojenca enači z umetno prekinitvijo nosečnosti. V londonski strokovni reviji ‘Journal of Medical Ethics’ dva akademika zagovarjata tezo, da bi z logičnega stališča morali dopuščati uboj novorojenih otrok, katerih telesno ali zdravstveno stanje bi upravičilo že izvedbo splava.

Avtorja sta italijanska znanstvenika Alberto Giubilini in Francesca Minerva. Giubilini predava na milanski univerzi, Minerva pa na ‘Centre for Applied Philosophy and Public Ethics’ na univerzi v avstralskem Melbourneu. ‘Moralni status’ novorojenca je enak zarodku, ‘saj obema primanjkuje sposobnosti, ki osebku priznavajo pravico do življenja’, menita Giubilini in Minerva.

Sopredsednik nadstrankarske britanske parlamentarne skupine za zaščito življenja, Lord David Alton, je za spletno izdajo časnika ‘The Catholic Herald’ izjavil, da objava tovrstnega prispevka v znanstveni reviji pričuje o ‘močvirju, v kakršnega sta zabredli medicinska etika in družba’. ‘Osebne prednosti’ so postale nekaj svetega in so drugačnost življenja postavile povsem v ozadje. Šokantno je dejstvo, kako so se ustvarjalci mnenj v medicinskih poklicih odrekli tradicionalnem pogledu zdravljenja.

Glavni urednik znanstvene revije ‘The Journal of Medical Ethics’, Julian Savulescu, je za časnika ‘The Daily Telegraph’ in ‘The Guardian’ povedal, da sta oba avtorja prispevka po objavi prejela več groženj s smrtjo. Tudi revija je bila na svoji spletni strani deležna poplave elektronske pošte z nasprotnimi mnenji, številni dopisi so prispeli iz ameriških združenj proti splavu.

Foto: Wikipedia

Povezave: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2108433/Doctors-right-kill-unwanted-disabled-babies-birth-real-person-claims-Oxford-academic.html

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh