Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska premierka odstopila po zgolj mesecu in pol

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 20. 10. 2022 / 15:47
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanska premierka odstopila po zgolj mesecu in pol
Premierka Liz Truss bo na Downing Streetu bivala le kratek čas. FOTO: Wikipedija.

Britanska premierka odstopila po zgolj mesecu in pol

Združeno kraljestvo drsi v čedalje globljo politično krizo. Potem ko je britanska premierka Liz Truss 5. septembra nasledila svojega predhodnika Borisa Johnsona, je danes jasno, da po zgolj 45 dneh vladavine že odhaja v politično zgodovino.

Odločitev Trussove pomeni, da smo priča najkrajšemu mandatu v britanski zgodovini. V njenem mandatu se je tako pravzaprav zares zgodila zgolj smrt britanske kraljice Elizabete II. Toda po drugi strani je lahko prav temu dogodku  hvaležna, da je njen mandat sploh trajal 45 dni, saj so se v času pogrebnih slovesnosti politične strasti precej umirile.

Kasneje se je izkazalo, da so tako domače kot tuje razmere za Trussovo prezahtevne, saj za svojo vizijo vladanja ni imela zadostne podpore: "Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki," je dejala ob objavi današnjega odstopa.

Jasno je, da v konservativni stranki po menjavah na mestu premierja in številnih ministrskih odstopih vlada kaos, zato bo novega premierja zelo težko dobiti. Da si na to funkcijo ne želi, je tako danes že dejal eden od favoritov za mesto njenega naslednika, finančni minister Jeremy Hunt.

Konservativna stranka bo sedaj morala izbrati novega premierja in vodjo stranke. Po tem zelo verjetno sledijo predčasne volitve, h katerim že poziva vodja opozicije laburist Keir Starmer.

Nalaganje
Nazaj na vrh