Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Barcelona: dva zvonika stolnice Sagrada Familia tik pred zaključkom del

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 10. 2022 / 10:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Barcelona: dva zvonika stolnice Sagrada Familia tik pred zaključkom del
Od konca lanskega leta z vrha Marijinega zvonika nad Barcelono sveti dvanajstkraka zvezda. FOTO: sagradafamilia.org

Barcelona: dva zvonika stolnice Sagrada Familia tik pred zaključkom del

V znameniti stolnici Sagrada Familia (Sveta družina) arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926) v španski Barceloni zaključujejo dela na 135 metrov visokih zvonikih štirih evangelistov.

Zvonika evangelistov Luke in Marka bosta dokončana do konca letošnjega leta, gradnja zvonikov evangelistov Janeza in Mateja pa se bo nadaljevala tudi naslednje leto, so po navedbah spletnega portala Vatican News poročali katalonski mediji. Pred dnevi sta bili javnosti predstavljeni dve od štirih skulptur, ki bodo krasile zvonike evangelistov.

Zvoniki štirih evangelistov so tretji najvišji od 18 zvonikov, načrtovanih za stolnico Svete družine.

Štiri simbole evangelistov je iz belega marmorja izdelal kipar Xavier Medina Campeny. Marmorni lev, ki predstavlja evangelista Marka, in vol, ki simbolizira Luko, sta že dokončana in naj bi bila kmalu nameščena, sledila bosta angel za evangelista Mateja in orel za evangelista Janeza.

Zvoniki štirih evangelistov so tretji najvišji od 18 zvonikov, načrtovanih za stolnico Svete družine, ki predstavljajo dvanajst apostolov, Devico Marijo, Jezusa Kristusa in štiri evangeliste. Zvoniki evangelistov bodo v prihodnosti obkrožali 172,5 metrov visok Jezusov zvonik, ki je trenutno še v gradnji in s katerim bo barcelonska stolnica postala najvišja cerkev na svetu.

Od konca lanskega leta z vrha Marijinega zvonika nad Barcelono sveti dvanajstkraka zvezda.

Jezusov zvonik naj bi bil dokončan do 100. obletnice Gaudijeve smrti leta 2026, vendar zaradi zamude pri delih med obdobjem koronaepidemije tega roka ne bo mogoče izpolniti. Že konec lanskega leta pa so na vrhu takrat dokončanega Marijinega zvonika na višini 138 metrov postavili dvanajstkrako zvezdo iz jekla in stekla, ki odtlej ponoči sveti nad Barcelono.

Leta 1882 je Antoni Gaudi položil temeljni kamen za svoj »spokorni tempelj Svete družine«. Cerkev, ki ji je papež Benedikt XVI. leta 2010 podelil naziv manjša bazilika, je znamenitost Barcelone in eden najslavnejših verskih objektov na svetu. Od leta 2005 je cerkev uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine. (https://sagradafamilia.org)

Kupi v trgovini

Sveta družina, bele barve (Piotr)
Ostali nabožni predmeti
8,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh