Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska škofija pravno odgovorna zaradi zlorabe s strani duhovnika

Objava: 19. 07. 2012 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanska škofija pravno odgovorna zaradi zlorabe s strani duhovnika

Škofija Portsmouth bo vložila pritožbo na vrhovnem sodišču.

Prizivno sodišče v Veliki Britaniji je razsodilo, da mora škofija Portsmouth plačati odškodnino žrtvi domnevne spolne zlorabe, ki naj bi jo povzročil eden izmed njenih duhovnikov. Razsodba, ki je bila sprejeta z dvema sodniškima glasovoma proti enemu, pomeni, da so škofije s tem pravno odgovorne za prekrške svojih duhovnikov na podoben način, kot to velja v podjetjih, ki odgovarjajo za svoje zaposlene.

Oseminštiridesetletno žensko, znano le po začetnicah J.G.E., naj bi kot otroka pretepala redovnica v nekem zavodu, kasneje pa naj bi jo duhovnik posilil in spolno zlorabljal. Obtoženi Wilfred Baldwin je medtem že umrl,za njegova dejanja pa naj bi odgovarjala škofija.

Kot je pojasnil eden izmed sodnikov, naj bi bil odnos med duhovnikom in škofom ‘dovolj blizu’ odnosu med delodajalcem in zaposlenim, ‘da se zdi pravično in pošteno, če škof odgovarja za svojega duhovnika’.

Škofija Portsmouth bo v omenjenem primeru po pravnem posvetu najverjetneje vložila pritožbo na vrhovnem sodišču. Kot so pojasnili predstavniki škofije, ne gre za to, da bi se skušali izogniti plačilu odškodnine, pač pa želijo ‘v celoti razjasniti naravo in obseg škofove odgovornosti za dejanja škofijskih duhovnikov’. Po njihovem mnenju bi namreč razsodba lahko imele ‘izredno obsežne posledice ne le za Cerkev, pač pa tudi za druge ustanove, tako profitne kot neprofitne’.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh