Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska vlada bo morala dokumentirati splave v pozni nosečnosti

Objava: 26. 04. 2011 / 13:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanska vlada bo morala dokumentirati splave v pozni nosečnosti

Odločitev vrhovnega sodišča v Londonu dovoljuje splav tik pred porodom, če obstaja ‘znatno tveganje’ za težko prizadetost otroka.

Britanska vlada bo morala odslej dokumentirati število v pozni nosečnosti opravljenih splavov zarodkov z razvojnimi nepravilnostmi. Tako je odločilo vrhovno sodišče v Londonu. Nasprotniki splava so po navedbah britanskega časnika ‘The Daily Telegraph’ razsodbo pozdravili kot korak proti pravnemu zapostavljanju nerojenih otrok. Organizacije za načrtovanje družine in svobodo do splava pa so razsodbo označile kot ‘neetično’ in svarijo pred napadi na zdravstvene delavce in matere.

Zaradi omenjene razsodbe bo ministrstvo za zdravstvo odslej primorano objavljati natančne statistike o splavih, opravljenih po 24. tednu nosečnosti, pri zarodkih z razvojnimi nepravilnostmi, kot so denimo zajčja ustnica ali pa konjska noga.

Splavi iz socialno medicinskih razlogov so v Veliki Britaniji do 24. tedna nosečnosti dovoljeni, zato za zakonito velja tudi prekinitev nosečnosti tik pred porodom, če obstaja ‘znatno tveganje’ za težko prizadetost otroka.

Britansko ministrstvo za zdravstvo od leta 2003 ni objavljalo natančnih številk o opravljenih splavih. Istega leta je anglikanska vikarka Joanna Jepson, ki je sama zaznamovana s prirojeno telesno okvaro, vložila tožbo proti nekemu zdravniku, ki je po podatkih ministrstva opravil splav zarodka z zajčjo ustnico.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh