Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski spodnji dom zavrnil reformo zakona o splavu

Objava: 13. 09. 2011 / 06:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski spodnji dom zavrnil reformo zakona o splavu

Po predlogu konzervativne poslanke Nadine Dorries naj bi bilo ženskam pred načrtovanim splavom na voljo neodvisno svetovanje.

Spodnji dom britanskega parlamenta je minuli teden zavrnil predlog za spremembo svetovalne pomoči pred opravljanjem splava. Po predlogu konzervativne poslanke Nadine Dorries naj bi bilo ženskam pred načrtovanim splavom na voljo neodvisno svetovanje, vse ustanove, ki splav tudi opravljajo, pa naj bi bile iz tega svetovanja izključene, saj ne bi veljale za neodvisne.

Poslanci so pobudo zavrnili s 368 glasovi proti 118, kot so poročali britanski mediji. Med glasovanjem ni prišlo do nikakršnega strankarskega pritiska.

Poslanka Nadine Dorries si je že pred predstavitvijo omenjenega predloga prizadevala za krajšo dovoljeno dobo pri opravljanju splavov. Njen argument za tokratno spremembo zakona je bil, da imajo ustanove, ki opravljajo umetne prekinitve nosečnosti, finančni interes tako pri opravljanju posegov kot tudi pri svetovanju. Svetovanje po njenem predlogu naj ne bi bilo obvezno, usmerjeno naj bi bilo predvsem v ženske, ki so se zaradi nosečnosti znašle v stiski.

Britanska ministrica za zdravje Anne Milton je pobudo svoje strankarske kolegice zavrnila kot neprimerno. Vlada sicer predlog podpira, vendar bi bila za zakonsko ureditev na tem področju potrebna obširnejša parlamentarna razprava o izboljšavi svetovalnih služb.

Ostali kritiki so izrazili svoje strahove, da bi se lahko med organizacijami, ki bi po mnenju Dorriesove lahko nudile svetovanje pred opravljanjem splava, znašle tudi verske ustanove, za katere je že vnaprej jasno, da bi splav iz moralnih razlogov zavračale v vsakem primeru.

Trenutno praksa v Veliki Britaniji predvideva, da morajo ženske, ki želijo umetno prekiniti nosečnost, predložiti soglasje dveh zdravnikov. Izdajo ga lahko le zdravniki iz državnih zdravstvenih ustanov ali zasebnih organizacij. Med zasebnimi ustanovami, ki se ukvarjajo z opravljanjem splavov, je najbolj znana komercialna klinika 'Marie Stopes'.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh