Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik v Bruslju: vedno znova narediti vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti

Anton Jamnik
Za vas piše:
Anton Jamnik
Objava: 09. 11. 2023 / 07:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2023 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik v Bruslju: vedno znova narediti vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti
Podpredsednik EP dr. Othmar Karas in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, predsednik Komisije za etiko pri ComECE. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Jamnik v Bruslju: vedno znova narediti vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti

Včeraj se je v Bruslju začelo plenarno zasedanje ComECE.

Po uvodnih poročilih smo večji del včerajšnjega srečanja posvetili predavatelju dr. Othmarju Karasu, podpredsedniku Evropskega parlamenta. Visoki gost je predstavil razmere v Evropskem parlamentu predvsem pod vidikom volitev v parlament, ki bodo potekale prihodnje leto. Posebej je kot kristjan poudaril, kako smo prav vsi poklicani, da bi bili v Evropi priče upanja in dialoga.

Kristjani si moramo še posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti.

Po končanem predavanju sem se kot predsednik Komisije za etiko z njim srečal še osebno in ga povabil, da bi sodeloval z našo komisijo s svojimi bogatimi izkušnjami, predvsem pa tudi kot dejaven kristjan v Evropski uniji. Povabilo je z veseljem sprejel in posebej izpostavil, kako smo kristjani poklicani, da smo žive priče in glas krščanskih vrednot v Evropi, ki stoji pred mnogimi izzivi.

Pravica do življenja je temeljna pravica že na čisto osnovni človeški ravni, kristjani pa si moramo še posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti. Na področju etike se odpira zelo veliko vprašanj, od prenatalne diagnostike, vprašanje umetne inteligence, duševnega zdravja, itd.

Podpredsednik EP Karas in škof Jamnik. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kristjani naj bi si prizadevali, da v dialogu iščemo rešitve, presegamo delitve, nikogar ne izključujemo, ampak si prizadevamo, da bomo prisluhnili različnim pogledom. Pri tem pa je pomembno, da zelo jasno ohranjamo svojo identiteto in s svojim pričevanjem gojimo odgovornost za družbo, v kateri živimo.

Pogovor s podpredsednikom parlamenta je bil res navdihujoč in je lepa spodbuda za nadaljnje delo Komisije za etiko pri ComECE.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh