Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Campo Santo poleg bazilike sv. Petra pred obnovo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2021 / 17:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2021 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Campo Santo poleg bazilike sv. Petra pred obnovo

Campo Santo poleg bazilike sv. Petra pred obnovo

Potrebna sredstva bo priskrbela nemška vlada, nujna dela se začnejo še letos.

Campo Santo Teutonico FOTO: Vatican Media

Nemška zvezna vlada bo s 16 milijoni evrov podprla obnovo in prezidavo nemškega kolegija v Vatikanu, Campo Santo Teutonico poleg bazilike sv. Petra. Poročanje nemških medijev je po navedbah avstrijskega Kathpressa potrdil tudi rektor kolegija, Hans-Peter Fischer. Manjkajoča sredstva za skupno predvidenih 22 milijonov evrov mora priskrbeti lastnik kolegija, v ta namen pa so v Münchnu ustanovili tudi posebno združenje, »Pro Campo Santo«.

Prvi nujni ukrep ob začetku obnove je sušenje temeljev celotnega kompleksa v senci Petrove bazilike. Ker na območju primanjkuje odtokov za deževnico, v bližini pa je tudi vatikanska podzemna garaža, vlaga povzroča precejšnje težave. Prvi del vladnih sredstev, namenjen obnovi kulturnih dobrin v tujini, mednje pa sodi tudi nemški kolegij v Vatikanu, naj bi porabili še letos: z denarjem bodo prenovili vhodni del v poslopje in stebriščne ograje.

Natančen gradbeni in vsebinski načrt za obnovo sicer še ni v celoti pripravljen. »To bo maraton, ki lahko traja tudi deset let,« je pojasnil Fischer; s privolitvijo nemške vlade so »pretekli šele prvi meter«. Obnovo bodo izvedli v sodelovanju z Nemško škofovsko konferenco; doslej so imeli nemški škofje in lastniki kolegija različne predstave o prihodnji namembnosti ustanove, tako rektor Fischer. Potrditev vladnih sredstev pomeni, da je treba načrte uskladiti.

Duhovniški kolegij in »pokopališče Nemcev«

V nemškem kolegiju je doslej domoval duhovniški kolegij, poleg njega pa še rimski inštitut združenja Görres. Med turisti in romarji sta najbolj znana »Pokopališče Nemcev in Flamcev« in cerkev Santa Maria della Pieta. Po Fischerjevih besedah zdaj razmišljajo, da bi Campo Santo znova prevzel svojo prvotno funkcijo, kot zatočišče za romarje iz nemško govorečega prostora.

Ponudbo naj bi dopolnilo kongresno središče v sodelovanju z združenjem Görres in Nemško škofovsko konferenco. Interes za obnovo nemškega kolegija je pokazala tudi Vatikanska država, ki bo prav tako prispevala sredstva za izvedbo projekta.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh